"Läget är ansträngt."

Borg: Vi får se över Skatteverkets behov

Skatteverket kräver flera hundra miljoner kronor extra för att klara sitt uppdrag. Verket tvingas nu skicka in en handlingsplan till finansdepartementet över hur läget ska förbättras. Nu svarar finansministern på kraven.

– Läget är ansträngt och på kort sikt finns det naturligtvis möjlighet att hantera det med anslagskrediter. Men det finns säkert skäl att se över detta över åren framåt, säger finansminister Anders Borg.

Finansdepartementet har bett Skatteverket att återkomma med en handlingsplan för hur verket ska få ordning på sin ansträngda ekonomi.

Bakgrunden är bland annat högre kostnader på IT-sidan, och att verket de senaste åren har fått utökade arbetsuppgifter.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson säger att man måste få ytterligare 400 miljoner kronor per år fram till 2014. Få man inte det kan var femte anställd, eller 2 000 personer, få sluta. Då riskerar man att inte kunna utföra sitt uppdrag.

– Jag vill understryka att man inte ska vara alarmistisk. Det finns alltid olika bedömningar när man gör värderingar av myndigheters ekonomiska situation. Där brukar myndigheterna från sin sida se ett litet större behov. Men vi får pröva det och se hur resurserna behöver anpassas till behoven. Jag tror att vi ska kunna säkra att Skatteverket har en bra arbetssituation också framåt, säger finansminister Anders Borg.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista