Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många avhopp från planerat EU-kritiskt parti

Publicerat fredag 23 januari 2004 kl 05.00
Ekonomen Nils Lundgren arbetar sedan en tid för att starta ett nytt EU-kritiskt parti som ska ställa upp i valet till Europaparlamentet den 13 juni i år. Men det är fortfarande oklart om det blir något parti och vilken bredd det i så fall får, eftersom nästan alla partipolitiskt aktiva som har tillfrågats om att vara med, har tackat nej.

Moderaten Margit Gennser är en av dem som inte vill vara med.


– Jag tycker inte att det är ett parlament som man ska satsa på. De har ingen möjlighet att lägga förslag. Man kommer att vara bunden av partifraktionerna. Man kommer alltså inte att kunna vara ansvalig inför sin väljare i Sverige och den typen av parlament tycker jag inte att man ska satsa på, säger Margit Gennser.


Du är ju moderat också - är det så att det har varit en konflikt för dig att gå med i ett annat parti?


– Nej... det hade det väl inte varit om jag hade trott på idén.


Flera nejföreträdare avstår
Margit Gennser var ordförande för organisationen Medborgare mot EMU och en av dem som Nils Lundgren hade hoppats kunna locka till sitt nya, EU-kritiska parti.


Inte bara Margit Gennser utan också kristdemokraten Björn von der Esch, centerns Lena Ek och andra ledande företrädare för nejsidan inför folkomröstningen, har tackat nej, liksom socialdemokraternas Sören Wibe.


Moderaterna har dessutom under senare tid verkat börja ta intryck av den utbredda EU-kritiken bland partiets sympatisörer och det har viss betydelse för Margit Gennsers beslut.


– Man kan ju alltid hoppas och det verkar ju som om de svänger. Å andra sidan har det varit oerhört tufft för mig för att man har inte velat lyssna mina synpunkter under många år.


Men det gör de nu alltså?


– Man börjar lyssna lite mer, ja. 


Är det så att den moderata partieldningen är lite rädda för det här nya partiet om det nu kommer?


– Det är klart att de är, menar Margit Gennser.


Stöd från näringslivet
Utan Margit Gennser och andra partipolitiskt aktiva är det hittills framförallt företrädare för näringslivet som har ställt sig bakom Nils Lundgrens planerade EU-kritiska parti. Det har också lovats stöd från danska EU-kritiska Junibevegelsen.


Men med enbart medelålders manliga näringslivsföreträdare tror ingen, inte ens partibyggarna själva, att de kan få särskilt många röster. De behöver en  kvinna, gärna lite lagom vänstersinnad, för att det ska bli något av de redan så omskrivna planerna.
Margit Gennser har för sin del bara en uppmaning till väljarn inför valet till Europaparlamentet.


– Rör inte valsedlarna! Ett lågt valdeltagande - och då måste till slut de som driver det här projektet ute i EU och i Sverige lyssna på vad folken säger, menar Margit Gennser.


Annika Ström Melin
annika.strom-melin@sr.se


 


 


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".