Ny lag ska ge bygglov inom tio veckor

Ingen ska behöva vänta mer än tio veckor på att få besked om bygglov, enligt den nya plan- och bygglagen som regeringen presenterade i dag. Miljö- och klimataspekterna ska också få en mer framträdande roll.

– Du kanske står inför en av dina största satsningar i livet och då ska du inte behöva leva i osäkerhet därför att byråkratin inte kan ge dig klara besked, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).

Men om kommunen ska ge så här snabbt besked finns det inte större risk att det faktiskt blir något fel?

– Nej, därför att flera kommuner klarar detta till och med mycket bra, men vi har också sett skräckexempel på kommuner som låter det ta ett eller ett par år för att ge sådana här besked.

Varken privatpersoner eller företag ska behöva vänta i flera år på besked om i fall de får bygga nytt.

Och när de berörda runt omkring har fått yttra sig ska bygglovet vinna laga kraft inom några veckor.

Någon som bor längre bort ska inte kunna driva en domstolsprocess långt senare som gör att bygglovet rivs upp och huset måste tas bort.

I den nya lagen slår regeringen också fast att kommunerna alltid ska ta hänsyn till behovet av grönområden i nya stadsområden. Gångavståndet ska inte vara mer än ett par minuter.

Det ska också bli hårdare krav på kommunerna att motverka exempelvis översvämningar om de tillåter husbyggen nära vatten.

Miljön och klimatet i allmänhet ska också spela större roll, exempelvis när en kommun ska fatta beslut om nya köpcentrum utanför stadskärnan.

– Om ett köpcentrum kräver ett mycket starkt ökat transportbehov är det också en fråga som kommunen måste väga in i sin planering, säger Andreas Carlgren.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista