Israelisk militär i beredskap. Foto: Bernat Armangue/Scanpix.

Dödlig Gazaraket mot kibbutz i Israel

En människa i Israel dödades av en raket som avfyrades från Gaza i förmiddags, samtidigt som EU:s utrikesminister Catherine Ashton besökte området. En relativt okänd grupp i Gaza har tagit på sig dådet.

Den dödliga raketen landade i en israelisk kibbutz ett par kilometer från gränsen mot Gaza. Den dödade mannen var jordbruksgästarbetare från Thailand.

Dödsfallet var det första till följd av en raketattack sedan kriget för över ett år sedan, men det var den tredje raketattacken sedan i går morse i ett allt mer spänt läge mellan israeler och palestinier.

Raketen avfyrades bara en timme efter att EU:s utrikeschef Catherine Ashton anlänt till den isolerade Gazaremsan. Ashton reagerade med att omedelbart fördöma all form av våld, som hon sa.

I Israel fanns farhågor om att Ashtons besök i Gaza skulle leda till ytterligare kritik mot Israel, efter den internationellt uppmärksammade dispyten mellan Israel och USA om nya bosättarbostäder. Men nu väntas Ashtons besök snarare överskuggas av raketbeskjutningen.

Den grupp som tagit på sig dådet, Ansar al-Sunna, är en av flera extremistiska salafistgrupper med kopplingar till al-Qaida, som verkar i Gaza och utmanar Hamasstyret.

Hamas har sagt sig vilja upprätthålla vapenvilan med Israel och hävdar också att man försöker tygla andra grupper, eftersom raketbeskjutning anses kontraproduktiv.

Catherine Ashton är en av ytterst få utländska toppolitiker som kunnat besöka Gaza sedan kriget för över ett år sedan. Sveriges utrikesminister Carl Bildt var en av de första att sätta sin fot i Gaza efter kriget, men sedan dess har till exempel både Frankrikes och Turkiets utrikesministrar hindrats av Israel från att resa in i Gaza.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".