50 procent har fått minskad ersättning

Hälften av dem som utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet har hittills fått sänkt ersättning, bara var tredje har hittills fått sin ersättning höjd.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin sa i december att mer än hälften skulle få högre ersättning när de gick över till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Men så ser det inte ut i nuläget.

– Vi redovisar i tre intervaller, 35 procent har fått en ökning med minst hundra kronor, 50 procent har fått en minskning med mer än 100 kronor. 15 procent har en förändring som är mindre än 100 kronor, säger Magdalena Brasch, verksamhetschef på Försäkringskassan.

Under 2010 kommer totalt cirka 50 000 människor lämna sjukförsäkringen, tanken är att de i stället ska flyttas över till Arbetsförmedlingen. Nu har Försäkringskassan undersökt vilken ersättning som de första 12 000 som flyttades över har fått.

Av dem är det 2 500 personer som hittills har fått preliminära besked, därför finns det fortfarande en viss osäkerhet i siffrorna.

Men när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i december berättade om hur ersättningarna skulle bli för de utförsäkrade lät det som om det bara var en liten grupp som skulle få lägre ersättning.

– Majoriteten av personerna som lämnar sjukförsäkringen och går över och får introduktionen på Arbetsförmedlingen, de kommer faktiskt få lite mer i plånboken än vad man hade när man var sjukskriven, säger Sven Otto Littorin.

Är det någon som kommer få mindre pengar?

– Det finns tyvärr ett antal personer som inte har sjukpenningsgrundare inkomst. Det beror i många fall på att man inte har haft en lön tidigare. De kommer dessvärre få något mindre, men det handlar om ett tusental personer, de får 223 kronor per dag.

De som får den här lägsta ersättningen som Sven Otto Littorin pratade om i december får i dagsläget över 3 500 kronor mindre i månaden jämfört med garantiersättningen i sjukförsäkringen.

Rapporten från Försäkringskassan visar också att de som har fått lägre ersättning förlorar mycket pengar varje månad. Ungefär hälften eller drygt 5 000 personer har hittills förlorat mer än tusen kronor i månaden.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista