Slakteriet ska nu utreda vad som gick fel. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Gris skållades till döds på slakteri

Ännu en gång har en gris skållats till döds på ett av Scans slakterier. Händelsen inträffade i tisdags i Kristianstad.

Uppgiften bekräftas för SVT:s Sydnytt av Livsmedelsverkets regionchef Kjell Svensson.

– Vi hade en ostucken gris. Det är otroligt tragiskt och blir nu en sak som slakteriet får utreda, säger han.

En granskning som Ekot gjorde för ett år sedan visade att 2008 skållades grisar levande vid fyra stora slakterier som ägs helt eller delvis av Sveriges största köttproducent Scan. Två gånger inträffade det i slakteriet i Kristianstad.

Orsaken var bristande rutiner, enligt dokument hos Livsmedelsverket.

Vid slakt av grisar bedövas djuren först med koldioxid. Därefter avblodas de och dör. Slutligen skickas kropparna till skållning.

Vid tisdagens händelse missade slakteriet att tappa grisen på blod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".