Kvinnan som kallar sig Jihad Jane och greps i Philadelphia för en tid sedan. Foto: Scanpix. Montage: SR

Jihad Jane nekar till mordkomplott

Den 46-åriga amerikanska kvinnan som kallas Jihad Jane, ställdes idag inför en domstol i. Hon nekade till anklagelserna om att hon skulle ha ingått i en mordkomplott mot den svenske konstnären Lars Vilks. Hon riskerar dock livstids fängelse om hon fälls.

Dagens domstolsförhandling i Philadelphia var en så kallad arraignment, en ren formsak, då den åtalade för första gången får höra anklagelserna mot sig officiellt från en domare.

Den 46-åriga kvinnan fick också idag rutinmässigt frågan om hur hon ställer sig till anklagelserna och hon svarade då att hon anser sig vara icke-skyldig. Det är dock vanligt i amerikanska rättsfall att anklagade gör så under den första domstolsförhandlingen.

Det hindrar inte att hon ändrar sin ståndpunkt senare. Det är inte ovanligt i amerikanska rättsfall att den åtalade senare går med på att erkänna sig skyldig och samarbeta med åklagarna mot att till exempel få ett lägre fängelsestraff.

Kvinnan, som kallade sig Jihad Jane på internet, ska också tidigare under själva polisutredningen ha erkänt att hon ingått i mordkomplotten. Detta skriver tidningen Philadelphia Inquirer som citerar två anonyma personer med insyn i utredningen. Erkännandet ska enligt tidningen ha skett strax efter att hon i oktober greps efter att ha kommit tillbaka till USA efter en resa till Europa.

Själva rättegången börjar den 3:e maj i Philadelphia och kvinnan kan inte friges mot borgen under tiden fram till rättegången. Det är det vanliga när det gäller terroriståtal i USA.

Åtalet mot kvinnan består av fyra punkter och den hon riskerar livstids fängelse för är den där hon anklagas för att tillsammans med andra planerat att döda en person i utlandet. Den som skulle dödas enligt planerna var alltså den svenske konstnären Lars Vilks. Ytterligare sju personer greps i Irland i början av mars, misstänkta för inblandning i mordkomplotten mot Vilks.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista