Efter flera dagars högljudda demonstrationer tog aktivisterna det lugnt i dag. Foto: David Longstreath/Scanpix.

Thailands rödskjortor tar paus i protesten

I Thailands huvudstad Bangkok har det varit lugnt i dag. Aktivisterna som demonstrerat mot regeringen, de så kallade rödskjortorna, har vilat. Men rödskjortornas ledare säger att lugnet bara är tillfälligt och att fler stora protester planeras.

Från premiärminister Abhisit Vejjajiva kommer samtidigt signaler om att han kan tänka sig dialog med rödskjortorna.

Premiärministern sa i dag att han är redo att tala med ledare för rödskjortorna och även diskutera en upplösning av parlamentet. Men han gav inga klara utfästelser i den riktningen.

I dag har det varit lugnt på Bangkoks gator. Från över 100 000 rödskjortor för några dagar sedan har antalet krympt till kanske 30 000. Och i dag var det inga högljudda protestmöten, inget spillande av blod ur stora plastflaskor som i går.

Men rödskjortornas ledare säger att de långt ifrån gett upp. Medan gräsrotsaktivister vilat sig har ledare diskuterat taktik, hur de ska försöka hålla glöden uppe bland anhängarna, av vilka många kommer från fattiga delar av Thailand.

Det verkar finnas olika idéer bland rödskjortorna om nästa steg, en del säger att det kommer att krävas mera radikala aktioner, rent av våld, för att uppnå huvudmålet som är att tvinga regeringen att avgå och utlysa nyval.

Men ännu så länge leds rödskjortorna av en falang som förespråkar fortsatt icke-våld.

Rödskjortorna anser att Abhisits regering är illegitim och kom till makten genom arméns och övriga etablissemangets manövrer, trots att ett annat politiskt block vunnit det senaste valet.

Regeringens anhängare säger å sin sida att kuppen 2006 mot den folkvalde miljardären Thaksin Shinawatra var berättigad med hänvisning till Thaksins påstådda korruption.

I dag uppmanar rödskjortorna Bangkoks medelklass att också ansluta sig till protesten, som annars mest bestått av fattiga landsbygdsbor.

Längs Bangkoks gator har många kontorsarbetare och andra gett rödskjortorna ett entusiastiskt välkomnande, men det återstår att se om de kan få med sig ett större antal stadsbor i sin protest.

Rödskjortorna manar sina anhängare att på lördag blockera trafiken i delar av Bangkok.

Regeringen backas hittills av etablissemanget, inklusive militären, rojalistiska kretsar, affärsintressen och stora delar av media.

Men i dag säger alltså premiärminister Abhisit att han är redo för dialog med rödskjortorna, bara de följer lagen.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".