Howard Dean tappar stöd inför primärvalen i USA

För bara några dagar sedan var läkaren Howard Dean storfavorit till att bli det demokratiska partiets kandidat i det amerikanska presidentvalet i höst. Men efter en rad ogenomtänkta uttalanden och vredesutbrott kämpar nu Howard Dean för sin politiska överlevnad.

Natten till fredagen uppträdde Howard Dean tillsammans med sin hustru på bästa sändningstid i tv för att försöka rädda det som räddas kan.


Behandlad för panikattacker
När han kom på tredje plats i provvalen i Iowa natten till tisdag var det något som brast. I direktsändning på valvakan slängde han kavajen, kavlade upp armarna, började kasta saker omkring sig och vrålade:


”Vi åker till South Dakota och Oregon och Washington och Michigan. Sedan åker vi till Washington DC och återtar Vita Huset!”


Är en aggressiv man som behandlats för panikattacker lämplig som president frågade sig många kommentatorer. Var han berusad?


Försökte vända trenden i tv
Inför de första primärvalen på tisdag  i New Hampshire har Howard Dean rasat i opinionsundersökningarna. Natten till fredagen försökte han tillsammans med sin fru att vända trenden i en lång intervju med tv-bolaget ABC:s stjärnreporter Diane Sawyers.


– Jag är inte en perfekt person, tro mig. Jag har för billiga kostymer ibland. Jag säger saker som jag förmodligen inte skulle ha sagt men jag leder med mitt hjärta och det var vad jag gjorde. Jag vill inte för ett ögonblick hävda att det var presidentmässigt, försäkrade Howard Dean i blå tröja.


Den tillbakadragna hustrun, distriktsläkaren Judy Steinberg, som kritiserats för att inte delta i valkampanjen och aldrig förut intervjuats i tv försäkrade att hon nu i första hand vill arbeta med sina patienter men för de viktiga sakfrågornas skull kunde tänka sig att bli First Lady.


 – Jag bryr mig inte så mycket om vad jag har för kläder och kritiseras för min frisyr men Howard kan göra så mycket för landet, sa hon.


Aggressiviteten får många att tveka
1992 vände Bill och Hillary Clinton opinionen i en liknande intervju. Den här gången är det tveksamt om det fungerade.


För även om många väljare är imponerade av Howard Deans rakryggade kritik av Irak-kriget och budgetunderskottet så är det många som tvekar inför den energiske doktorns aggressivitet.


Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se