Finska företag ska få skatta för aktieutdelningen

Nokias bokslut för 2003 gladde dem som äger Nokiaaktier. De får större utdelningar än på länge. Det gäller alla finländska aktieägare i dessa tider. Den reform och omläggning av företagsbeskattningen som riksdagen beslutade om i höstas har nämligen fått en bieffekt. Aktieägarna skyndar sig att plocka ut så mycket de kan innan reformen träder i kraft.

I höstas beslutade Finlands riksdag efter en ganska brådstörtad debatt att sänka företagskatterna. Detta som ett led i att locka framför allt industrikapitalet att vara Finland troget.


Den lägre bolagsskatten i Sverige sågs som utmanande, men framför allt har låglöne- och lågskattelandet Estland setts som ett hot. Därför sänks nu bolagsskatten, det vill säga skatten på vinsten inom företaget, från 29 till 26 procent från är 2005, det vill säga  till svenska nivåer. I gengäld införs en nymodighet.


Sänkt skatt för företag
Till skillnad från i Sverige har det hittills i Finland inte funnits någon särskild skatt på själva aktieutdelningen. Nu införs en sådan för börsnoterade företag. 70 procent av utdelningen beläggs med en skatt på 28 procent.


Effekten har blivit att aktieägare och bolagsstämmorna skyndar sig att maximera sina vinstuttag för bokslutsåret 2003. Sedan är det för sent.


Vinnare listas
Viking Line var först ut för några veckor sedan. I fallet Nokia är det här av mindre betydelse. Koncernens ägare finns mestadels i utlandet.


De finländska kvällstidningarna har förtjust tagit fasta på det som sker och gör upp listor på vem eller vilka som blir årets aktieutdelningskungar.


Hisstillverkaren Kones huvudägare Antti Herlin tycks gå förbi massmediekoncernen Sanomas Aatos Erko. Men aktieutdelningssäsongen är inte över ännu. Rallyt fortsätter.


Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se
                                                                               


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".