60 SEB-direktörer utan rörlig ersättning

I dag blev banken SEB:s bokslut offentligt och av den framgår bland annat att många direktörer blir utan rörlig ersättning men att kostnaderna ändå ökar för SEB:s ledning.

SEB:s vd Annika Falkengren skriver i bokslutet:

"2010 blir ett finansiellt utmanande år, då vi både arbetar oss igenom den baltiska kreditportföljen och tar kostnader för investeringar. Detta håller tillbaka vår finansiella utveckling på kort sikt."

För hennes egen del och för hela 60 av de högsta cheferna i banken blir det inte någon kortfristig rörlig ersättning för 2009.

– Ingen är naturligtvis nöjd när vi inte visar jättebra vinst. Internt har vi bestämt oss för att ingen av bankens högsta 63 chefer erhåller någon som helt rörlig ersättning för 2009. 95 procent av personalen erhåller ingen rörlig ersättning för 2009, sa Annika Falkengren 10 februari när siffrorna för 2009 presenterades.

Det är inför bolagsstämmobeslut senare i vår som banken nu lägger fram förslagen till ersättningar.

Hur blir det då för direktörerna? Jo, det blir lite sämre än 2008.

Då fick den högsta ledningen en sammanlagd ersättning på 17,3 miljoner kronor och 2009 blev det endast 15,7 miljoner.

Ersättningen till verkställande ledningen ökade däremot, från 31,8 miljoner till 38,7 miljoner kronor, vilket delvis förklaras av att antal och sammansättning förändrades under 2009. Bland annat var det fyra personer fler än föregående år.

Och så kan man notera att SEB-direktörerna har gjort som svenskarna i allmänhet gjorde under 2009.

Man lånade rekordmycket pengar i banken. För SEB:s högsta ledning och verkställande ledning ökade lånen till vad som kallas marknadsmässiga villkor med 30 procent. Inklusive närstående är ökningen från 69,7 miljoner kronor 2008 till 95,5 miljoner kronor 2009.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista