Qi gong ska locka nya kyrkobesökare

Vid högmässor och gudstjänster är det ofta glest i bänkraderna i kyrkan. Men nu börjar kyrkor ta till nya metoder för att locka fler besökare. Det finns exempel som massage, meditation, populärvetenskapliga föreläsningar och träningspass.

I Jacobs kyrka i centrala Stockholm hålls Qi gong-pass varje vecka.

Längst fram i Sankt Jacobs kyrka, nästan framme vid altaret står en grupp kvinnor i strumplästen på varsin liten matta. De blundar och utför långsamma rörelser till stillsam österländsk musik.

Eva Sandberg är Qi gong-instruktör.

– Jag har haft det här sedan början av januari och kommer att ha det till slutet av april.

Sankt Jacobs kyrka är knappast ensam om att ha andra aktiviteter än de traditionellt kyrkliga. Det finns församlingar som erbjuder till exempel massage, populärvetenskapliga föreläsningar, konstutställningar och meditation.

Och att hålla till inne i kyrkan tillför något till den stillsamma Qi gong-träningen tycker Eva Sandberg.

– Kyrkorummet innebär en stillhet som jag uppskattar och även de som kommer uppskattar.

I andra änden av Sankt Jacobs kyrka sitter prästen Helene Egnell i en stor fåtölj. Kyrkan har lunchöppet varje dag, i några kyrkbänkar sitter folk och äter sina lunchmackor. Och i dag är det Helene Egnells tur att ta emot dem som kommer in en stund på lunchen för att prata. Och hon gillar de nya inslagen i kyrkans verksamhet.

– Det är väldigt bra tycker jag. Det är lätt att tänka att kyrkan alltid har varit likadan och så blir man förskräckt när det inte är lika nu som det var för tio år sedan. Jag tror att det är viktigt att se att kyrkan har alltid och alltid svarat mot de frågor människor har och det som är aktuellt i samhället.

Qi gong-passet är precis slut, deltagarna tar på sig skorna och lägger undan sina mattor. Annika Boesen jobbar i närheten av kyrkan och är en av dem som brukar gå hit på lunchen och träna.

– Det är mäktigt, att man är flera personer i grupp och att man får använda det här rummet på det här sättet.

Annika Boesen säger att hon knappast är en flitig kyrkobesökare, bortsett från just Qi gong-passen. Och så är det nog för många, tror prästen Helene Egnell.

– Ja, man kanske känner om man går i kyrkan att man tror inte riktigt, vet man verkligen hur man gör, kan jag stämma in i vad de säger. Qi gong kanske känns lättare att gå in i, säger prästen Helene Egnell.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se