Ryssland

Skrotpremie sätter fart på bilindustrin

Den ryska staten har sjösatt sin bilskrotningspremie för att få fart på landets krisande bilindustri. Gamla ryska bilar kan bytas in mot en värdecheck som används vid köp av nya ryskproducerade bilar och intresset är stort.

– Sedan premien trädde i kraft den 8 mars har vi fått 15-20 beställningar på nya bilar, säger Irina Kriutjkova som är säljare på en bilsalong i utkanten av Moskva.

Hon visar några av de inlämnade gamla bilarna som står på parkeringen för att forslas till skroten, klassiska sovjetiska märken som Moskvitj och Zjiguli. För att någon ska kunna utnyttja skrotningspremien måste bilen vara äldre än 10 år och innehavaren ha haft den i sin ägo i mer än ett år.

Premien ligger på 50 000 rubel, ungefär 12 000 svenska kronor, och kan användas vid köp av en rysktillverkad bil. Det behöver alltså inte vara ett ryskt märke bara fabriken ligger i Ryssland. Det äldre paret Jevgenij och Natalia vill lämna in sin 12 år gamla Moskvitj och köpa en Fiat.

– Vi skulle vilja ha en bekvämare bil med luftkonditionering, säger Natalia.

Utan premien hade de inte haft råd att köpa en nytillverkad bil och även om de inte kan få lån från banken så kommer deras barn att skjuta till pengar.

Föra året avstannade produktionen rejält i många ryska bilfabriker och bilförsäljningen föll kraftigt. För ett år sedan höjde den ryska regeringen tullarna för import av utländska bilar och nu hoppas man att den nya skrotningspremien ska få fart på den inhemska biltillverkningen. Den billigaste ryska bilmodellen kostar bara motsvarande 40 000 kronor så premien kan alltså täcka nästan en tredjedel av nypriset.

Men inte alla återförsäljare har anslutit sig till programmet. Det finns en viss tvekan från både säljare och köpare om byråkratin kring skrotningspremien är värd besväret. Försäljningschefen Aleksander Sazontjik säger att just hans bilsalong förberett sig noga.

– Vi har läst på och vi har varit på informationsmöten, säger Sazontjik. Han tror att även om det är extra jobb för säljarna med alla dokument så kommer salongen att öka försäljningen av de fyra märken som ingår i just deras utbud.

Ryska staten finansierar 200 000 skrotningspremier och programmet löper fram till den 1 november.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se