Quick-härvan: Brända rester var inte ben

Bevis som använts mot Thomas Quick i en dom som gäller mordet på en norsk flicka, har visat sig felaktiga. Det som antogs vara brända benrester från en ung person, var inte ens ben, visar preliminära uppgifter från SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium.

Thomas Quicks advokat, Thomas Olsson, om beskedet:

– Den har stort symbolvärde för nu är det klarlagt bortom allt rimligt tvivel att domstolarna har vilseletts av utredningsmaterialet. De har i sin dom utgått från att Thomas Quick pekade ut en plats där man fann människoben från en ung människa. Istället så visar det sig det överhuvudtaget inte är ben. Det är häpnadsväckande att två professorer kan låna sig till sådana spekulationer och medverkar till att en oskyldig människa döms.

Mordet år 1988 på den nioåriga norska flickan, är ett av åtta som Thomas Quick dömts för och där han tagit tillbaka sina erkännanden. I december beviljades Quick resning i en dom som gäller mordet på en israelisk student, och enligt Thomas Olsson är det nu nästan klart med en resningsansökan också i fallet med den norska flickan:

– Vi har hela tiden haft ambitionen att lämna in resningsansökan i detta ärende före månadsskiftet. Den ambitionen kvarstår. Nu ska bara den här uppgiften fogas in i resningsansökan. Förhoppningsvis kommer det här resultatet att påskynda behandlingen i det ärendet.

I domstolen den gången intygade en norsk och en tysk professor att de brända rester som hittades i skogen, var ben från en ung människa. Men SKL som gjort en kemisk analys och granskat resterna i svepelektronmikroskop, har alltså preliminärt meddelat åklagaren att detta inte alls stämmer.

Överåklagare Björn Ericson vid riksenheten för polismål i Malmö, som leder förundersökningen, väntar det skriftliga beskedet i början på nästa vecka.

– Jag är lite förvånad över den men samtidigt är det inte någon avgörande fråga i det här målet. Men det är inte en betydelselös fråga. Den kommer att vägas in tillsammans med övriga omständigheter i vår granskning.

Hur viktiga var de förmodade benbitarna i det här målet?

– Det är klart att man kan svara på två sätt. Dels så har domstolarna nämnt de här i domen men inte knutit det till just det här mordet. Samtidigt vet alla att det är mycket ovanligt att man hittar något som är människoben vid en eldningsplats i skogen så att det är självklart att det har betydelse för helhetsbedömningen, säger överåklagare Björn Ericson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Fakta: Dömd för åtta mord

Thomas Quick, som återtagit sitt gamla namn Sture Bergwall, är dömd i sju rättegångar för att ha mördat åtta personer, varav tre i Norge.

Han har dessutom tidigare erkänt över 20 mord i polisförhör.

Hösten 2008 tog Quick tillbaka sina erkännanden i samband med att Hannes Råstam vid Sveriges Television gjorde två program om honom.

Våren 2009 lämnade Quicks advokat Thomas Olsson in en första resningsansökan som gällde mordet på Yenon Levi i Rörshyttan utanför Hedemora. Eftersom Quick dömdes i första instans blev det hovrättens sak att pröva frågan om han skulle beviljas en ny rättegång.

Strax före jul 2009 beslöt Svea hovrätt att ge Thomas Quick resning och han friades senare för mordet.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.