Säkerhetsvakter utanför dmstolen i Istanbul där höga militärer förhörts. Foto: Ibrahim Usta/Scanpix.

Spänt mellan parti och militär i Turkiet

I Turkiet har ytterligare 20 personer gripits misstänkta för att vara del i en av militären planerad statskupp. Sedan tidigare har nära 200 misstänkta gripits.

Kampen hårdnar i Turkiet mellan den traditionellt starka militären och det muslimskt präglade regeringspartiet AKP.

Den turkiska militären försöker hålla upp en lugn fasad vid en tv-sänd gala häromdagen. Men officerarna och överbefälhavarens taktfasta sånger lurar ingen. Aldrig tidigare har militären satts under sådan press.

Nu har ytterligare 20 misstänkta gripits i den mest omfattande attacken mot den makt som ser sig som försvarare av den turkiska sekulära författningen. Militären. Överbefälhavaren har gång på gång bedyrat militärens oskuld. Men nära 200 sitter nu fängslade anklagade för att förbereda en statskupp.

Armén och domstolarna försvarar den sekulära författningen mot det regerande partiet AKP, med rötterna i politisk islam. Motståndarna till AKP anser att partiet har en islamistiska agenda. Och i den planen finns en grundlagsändring. Den behövs om Turkiet ska gå med i EU. Men tveksamheten inför vad den kommer bli och vad folkomröstningen om en ny grundlag egentligen innebär är stor.

Professorn i kommunikation Asli Tunc vill också ha en ny grundlag, men tror inte folk kan rösta om det:

– Eftersom det inte finns någon oberoende källa, vet inte folk vem de ska lita på, det är förvirring och lite desperat läge, eftersom vi har en allt djupare polarisering mellan promilitära sekulära krafter och de som stöder AKP regeringen och islamisterna, säger hon.

AKP säger att en ny grundlag bland annat ska innebära att det blir svårare att förbjuda politiska partier. Mer än 24 partier har förbjudits av domstol sen 60-talet, de flesta kurdiska. 2008 försökte en domstol förbjuda AKP för att partiet stred mot den sekulära författningen.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".