Personalen evakueras av säkerhetsskäl. Foto: Karel Prinsloo/Scanpix.
Kongo

Läkare utan gränser evakuerar personal

Läkare utan gränser har tvingats evakuera medicinsk personal från delar av östra Kongo då kongolesiska soldater rövat bort sårade patienter från organisationens sjukhus i Östra Kongo.

Enligt organisationens Sverigechef Dan Sermand är det ett allvarligt brott mot humanitetens principer och internationell rätt.

Incidenten i förra veckan, då kongolesiska regeringssoldater mot Läkare utan Gränsers protester stövlade in på sjukhuset i byn Katanga i södra Kivu och trakasserade de sårade och sjuka och till slut släpade med sig fyra patienter, strider mot grundläggande principer i internationell humanitär rätt; alla i en konflikt har rätt till medicinsk vård.

Vad som hänt med de bortrövade patienterna är det ingen som vet och någon officiell förklaring har inte getts, enligt Dan Sermand.

Läkare utan Gränsers kirurgteam hade i flera veckor bistått med akuthjälp till sårade i striderna som mer eller mindre oavbrutet pågår mellan regeringsarmén och olika rebellgrupper. Det var den enda vård som gavs regionens civila eller konfliktens parter. Men incidenten ledde till skärpt spänning och läkare utan gränsers personal är nu evakuerad av säkerhetsskäl.

FN som i tio år här haft sin största fredsbevarande insats har börjat förbereda ett tillbakadragande på uppmaning av regeringen i Kinshasa.

Amnesty tillhör de organisationer som varnar för att tillbakadragandet kan bli en katastrof för civilbefolkningen. Förra veckans incident är enligt Läkare utan Gränser illavarslande.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista