Minskade finanserna märks.

Skatteverket impopulär utgiftspost

Skatteverket har en mycket dålig ekonomi, så dålig att en särskild handlingsplan har skickats in till finansdepartementet där myndigheten vill ha 400 miljoner kronor mer per år. Får inte myndigheten mer pengar kan 2 250 arbetstillfällen försvinna.

Och nu ger förre generaldirektören Mats Sjöstrand sin förklaring till läget:

– Det som har hänt är att verket har fått många nya uppgifter som det inte har fått pengar till. Får man nya uppgifter så måste man investera i IT-stöd och annat och det drar med kostnader. Det är i själva investeringen och i driften och det är en sådan här sak. Man kan inte ta emot hur mycket nytt som helst utan att få pengar.

Mats Sjöstrand ledde Skatteverket fram till årsskiftet. Under hans två sista år på posten minskades personalstyrkan med knappt 900 personer och samtidigt bromsades vissa investeringar.

Och Mats Sjöstrand säger att Skatteverkets dåliga ekonomi har varit väl känd på finansdepartementet och att myndigheten upprepade gånger bett om mer pengar. Men han säger också att det är tufft att vara en myndighet som ligger på finansdepartementet och finansministerns bord.

– Jag har aldrig träffat någon finansminister som har sagt något annat än att han måste föregå med gott exempel och vara lite hårdare mot sina egna myndigheter än mot andra. Det verkar vara något man injicerar i alla finansministrar i det här landet.

Nuvarande generaldirektören för Skatteverket, Ingemar Hansson, var tidigare statssekreterare på just finansdepartementet med ansvar för Skatteverket. Så hur mycket visste han?

– Jag viste redan då att Skatteverket hade en ansträngd ekonomi med bland annat en ganska betydande så kallad anslagskredit, ett ganska stort låneutnyttjande. Men ekonomin var ännu värre än vad jag sett från Finansdepartementet när jag väl tillträdde.

– Ingmar var mycket bekymrad under förra året. Vi var bekymrade tillsammans. Det som var en överraskning för honom kan ha varit de sista åren i serien som kan se sämre ut men vi har nog samma bild, säger Mats Sjöstrand.

Skatteverket lånar i dag pengar av staten och det var när myndigheten i fjol bad om ett ökat låneutrymme som finansdepartementet ville se en handlingsplan. Det är den plan som Ekot nu kunnat berätta om och som i sitt värsta fall scenario innebär att 2 250 tjänster skulle försvinna från Skatteverket. Och det finns en gräns för när verksamheten blir allvarligt lidande säger den forne generaldirektören Mats Sjöstrand.

– Det kan gå ut över kärnverksamheten, över service till medborgarna och kontroll. Det är mycket allvarligt naturligtvis, säger Mats Sjöstrand, före detta generaldirektör Skatteverket.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista