Talman Nancy Pelosi håller presskonferens om väntad omrösning i representanthuset. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.
USA

Förslag om vårdreform på väg att antas

USA:s president Barack Obama är nu nära att få sin hett efterlängtade sjukvårdsreform igenom i den amerikanska kongressen. En viktig omröstning väntas bli av på söndag och demokraterna tror nu att de kan få ihop det nödvändiga antalet röster. Och president Obama har ställt in en resa till Asien för att hjälpa till.

Den till synes oändliga politiska dramatiken kring president Obamas viktigaste inrikespolitiska fråga kan nu vara på väg mot sitt slut.

Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, räknar nu med att en omröstning om reformen kan komma till stånd på söndag och att demokraterna då ska ha skramlat, tvingat, hotat, uppmuntrat, fjäskat, ja vad ni vill, ihop de nödvändiga rösterna.

Igår kom kongressens oberoende budgetkontor med sin bedömning av den senaste versionen av reformen.

Enligt kontorets beräkningar kommer demokraternas förslag till sjukvårdsförsäkringsreform att minska budgetunderskottet med 138 miljarder dollar under de närmaste tio åren.

Den siffran kan bli en avgörande faktor för många tveksamma, ekonomiskt konservativa, demokratiska ledamöter att slutligen rösta ja till förslaget.

I förslaget finns också de viktigaste byggstenarna med.

De amerikaner som inte har sjukvårdsförsäkring nu, tvingas köpa en från och med 2014, många med hjälp av statliga bidrag. Och försäkringsbolagen tillåts inte längre neka någon att teckna en försäkring.

Men, och det är ett viktigt men, det är fortfarande inte säkert att demokraterna får ihop det nödvändiga antalet röster.

Presidenten själv är så pass oroad över det, att han valt att ställa in en redan försenad resa till Asien, där han skulle genomföra viktiga statsbesök både i sitt gamla hemland Indonesien och Australien.

Istället ska han ägna all sin tid de kommande dagarna åt att försöka övertyga tveksamma ledamöter att rösta ja.

Om det blir ett ja till reformen på söndag i representanthuset väntas dock nya omröstningsspänningar i senaten.

Senaten måste nämligen godkänna de ändringar i sitt ursprungsförslag som representanthuset röstar om på söndag.

Det är alltså inte undra på att presidenten ser ett behov av stanna i sin huvudstad under rådande politiska omständigheter.

Ett nederlag i sjukvårdsfrågan skulle vara ett allvarligt politiskt bakslag för president Obama. Hans eget Waterloo, som någon uttryckte det i Washington igår.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".