Spänt i ryska enklaven Kaliningrad

I den ryska enklaven Kaliningrad är läget spänt inför helgen trots att oppositionen ställt in sin planerade massdemonstration. Många av stadens invånare är besvikna och den hittills enade proteströrelsen riskerar att falla sönder

– Jag är helt övertygad om att det var rätt beslut att ställa in demonstrationen, säger Arsenij Machlov, redaktör för oppositionstidningen Dvornik i Kaliningrad.

– Ingen kunde garantera att massmötet inte skulle sluta i våldsamma sammanstötningar och det är det sista vi behöver, säger Machlov.

En brokig samling större och mindre oppositionspartier i Östersjö-enklaven Kaliningrad har under de senaste månaderna lyckats enas i sin kritik av hur myndigheterna hanterar den ekonomiska krisen.

Vid flera tillfällen har koalitionen lyckats mobilisera gatuprotester i en omfattning som inte synts i Ryssland på länge och den starkt kritiserade regionala hälsovårdsministern fick i förra veckan sparken som en följd av protesterna.

Även om lördagens planerade demonstration i Kaliningrad nu inte blir av finns missnöjet med den lokala regeringen kvar.

Maria Kochanovskaja i den politiskt obundna organisationen "Det fria ordet" säger att besvikelsen är stor över att oppositionen har backat undan.

– Det finns en frustration över att allting plötsligt avbröts just när människor kände att protesterna kunde leda någonstans, säger Maria Kochanovskaja.

Ett par av oppositionspartierna har nu lämnat koalitionen och Kaliningrad surrar av rykten om att det ändå kommer att bli spontana illegala protestyttringar imorgon.

Samtidigt tänker regionens guvernör ha en fyra timmar lång frågestund i tv med tv-kameror på gatorna där folk kan ställa sina frågor direkt till makthavarna.

Arsenij Machlov på oppositionstidningen Dvornik säger att det finns samma sorts kritik av myndigheterna i många andra ryska städer men att Kaliningrad just nu befinner sig i frontlinjen.

– Hela Ryssland följer vad som händer i Kaliningrad och hur makthavarna och övriga samhället kan komma överens sinsemellan, säger Arsenij Machlov.

Fredrik Wadström, Kaliningrad
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".