Upphandling av cancervaccin stoppas

Från i höst ska alla flickor i årskurs fem och sex vaccineras mot livmoderhalscancer. Staten har tidigare beslutat att använda det billigare av två möjliga vaccin, men nu kan upphandlingen komma att göras om eftersom det dyrare vaccinet kan vara mer effektivt.

Det tidigare beslutet om upphandling av vaccin för allmän vaccination mot livmoderhalscancer stoppas alltså och ska nu överprövas.

Beslutet har fattats av landets tolv förvaltningsrätter, efter en begäran av det läkemedelsföretag som staten valde bort. I upphandlingen stod valet mellan två vaccin, Cervarix och Gardasil, som också skyddar mot kondylom.

Cervarix vann upphandlingen för två år, med möjlighet till förlängning ytterligare två år.

Men Gardasils tillverkare Sanofi Pasteur anser att upphandlingen inte har skett enligt kraven i Lagen om offentlig upphandling och hävdar att de hälsoekonomiska vinsterna inte har beaktats tillräckligt.

Från i höst ska alla flickor i årskurs fem och sex vaccineras mot livmoderhalscancer. Det har visat sig att vaccineringen blir billigare än väntat, beroende på en 80-procentig rabatt på vaccinet.

Det betyder att fler högstadieflickor kan komma att vaccineras, enligt Sveriges Kommuner och Landsting.

Den totala kostnaden för vaccineringen beräknas till 32 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".