Riksdagsmännen Lars Hjälmered (M), Gustav Blix (M) och Erik A Eriksson (C) utreds av åklagare. Foto: Riksdagen. Montage:SR.

Åklagare utreder riksdagsmäns bjudresa

Uppdaterad: 15:49
Överåklagare Björn Ericson har inlett en förundersökning efter uppgifter om att en resa som oljebolaget Shell betalat för tre borgerliga politiker skulle vara ett mutbrott. Ingen av de tre har ännu delgivits misstanke.

Björn Ericson räknar med att kunna ta ställning till om det förekommit något brottsligt redan nästa vecka.

– Vi har fått in mediauppgifter där det påstås att ett antal personer har varit föremål för vad vi kallar för bjudresor, alltså att man på något vis skulle ha fått någon otillbörlig belöning, säger Björn Ericson.

Det var Aftonbladet som i slutet av september berättade att de två moderata riksdagsmännen Gustav Blix och Lars Hjälmered samt centerpartisten Erik A Eriksson fick en resa till Pau i södra Frankrike betald av oljejätten Shell 2007.

Riksdagsledamöterna fick hotell, flyg, måltider och evenemang gratis och syftet med resan var enligt Aftonbladet att ge Shell en miljövänligare profil.

I programmet ingick ett "Shell eco-marathon" där studenter från Sverige och andra länder tävlade i hur långt de kunde komma på en liter bensin.

Gustav Blix är inte orolig över att bli granskad.

– Jag är stolt och glad över att jag har kunnat medverka på konferensen för att kunna lära mig någonting och fullgöra mitt uppdrag som riksdagsledamot och som jag då gjorde arbetade med högskolefrågor och inte minst för att få träffa de fantastiska studenter som var där som ett svenskt landslag. Det tycker jag var en vettig och rimlig verksamhet att besöka, säger Gustav Blix.

Lars Hjälmered försvarar beslutet att låta sig bjudas och beskriver resan som "en mycket givande konferensresa med intressanta experter som föreläste".

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista