Ericsson-partner inför rätta i Etiopien

Just nu pågår det en rättegång i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Det handlar om en omfattande korruptionshärva där ett stort antal statliga tjänstemän misstänks för olagligheter när de slöt kontrakt med telekomföretaget Ericsson. En order värd 330 miljoner kronor.

På Federal High Court, hovrätten i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, tillåts Ekot läsa åtalshandlingarna mot nitton tjänstemän på det etiopiska statliga telebolaget ETC, Ethiopian Tele Communication.

Men det mesta är på etiopiska och ingen vill hjälpa till att översätta.

En jurist lovar att återkomma, en tid senare pratar vi med honom över en rasslig telefonlinje.

– Akten är omfattande, det är anklagelser, olika anklagelser. Men i det stora hela handlar det om att de olagligt har låtit kontraktet gå till Ericsson.

Medan han bläddrar i akten översätter han meningarna till engelska. Han avbryter sig själv med att säga att det inte råder något tvivel om att misstankarna mot tjänstemännen på ETC, Ethiopian Tele Communication, är att man under märkliga förhållanden slutit ett attraktivt affärskontrakt med det svenska telekomföretaget Ericsson.

Han säger att den etiopiska staten förlorat miljoner dollar, då Ericssons erbjudande var dyrare än konkurrenternas.

Samtidigt som nitton etiopier är misstänkta för allvarliga brott, har suttit häktade i nästan två år, och riskerar upp till femton års fängelse har ingen på Ericsson ens förhörts.

På antikorruptionskommissionen i Etiopien säger presschefen Berhanu Assefa att man inte kan prata om pågående rättegångar. Men han bekräftar att ETC-anställda är häktade bland annat för sina kontakter med Ericsson. På frågan om vad misstankarna grundar sig på säger han:

– Jag har inga siffror men jag kan bekräfta att personer är anklagade för att telekomföretaget orättmätigt har favoriserats i upphandlingen.

Bakgrunden till härvan är att flera telekomföretag i början av 2005 stred om att få ett attraktivt affärskontrakt på 330 miljoner kronor för att bygga upp Etiopiens GSM-nät.

Ericssons offert var dyrare än till exempel Nokias. Konkurrenten erbjöd också bättre täckning med fler telefonlinjer. Men kontraktet gick ändå till Ericsson.

På statliga telebolaget ETC i Etiopiens huvudstad Addis Abeba vill ingen intervjuas och på Ericssons kontor säger Mekonnen Gebeyehu, en lokal chef, först att han inte ens har hörts om anklagelserna mot ETC-tjänstemännen.

Till sist blir han irriterad och säger att det inte ligger i Ericssons intresse att undersöka anklagelserna eftersom Ericsson inte har stämts.

– Ericsson har inte stämts och är inte inblandat.

På café Stockholm i centrala Addis Abeba träffas många affärsmän.

En tongivande sådan, en person som tidigare arbetat som rådgivare åt regeringen och numera har affärer med svenska storföretag, känner väl till korruptionshärvan. Han säger att anledningen till att Ericsson-anställda inte ens har förhörts är att den etiopiska staten inte vill förlora andra utländska investerare.

– Det finns ingen erfarenhet i landet av att ta utländska företag, europeiska företag, till domstol. Varken regeringen eller myndigheterna har kunskapen för att kunna göra det. De har inte heller självförtroendet eller verktygen att göra det. Då blir det enklare att agera mot de etiopiska tjänstemännen.

Samtidigt som Etiopien är ett av världens fattigaste länder är det också en av de snabbast växande ekonomierna. En av de åtgärder regeringen vidtagit för att fler ska investera i Etiopien är att bilda en antikorruptionskommission, vars uppgift är att stoppa fusk och mygel bland annat med långa fängelsestraff – för etiopier.

Men det var inte förrän den etiopiska tidningen The Reporter avslöjade att kontraktet mellan Ericsson och ETC hade slutits under märkliga förhållanden som etiopiska myndigheter agerade.

Premiärministern tillsatte en revision som hittade många felaktigheter hos ETC. Generaldirektören och många andra greps och åtalades.

Redaktionschefen Namrud Berhane Tsehai bekräftar anklagelserna:

– De är anklagade för att ha gett Ericsson kontraktet under mygel. Andra företag gav ett lägre bud med bättre kvalitet men kontraktet gick till Ericsson.

På Ericssons huvudkontor i Kista har man inte velat bli intervjuad om ordern från Etiopien men säger nu i ett mail att de inte kan besvara frågor eftersom de inte varit föremål för någon undersökning eller delgivits någon misstanke.

Chefen för Riksenheten mot korruption i Sverige kommer att undersöka om det finns anledning att granska Ericsson-anställda, efter Ekots granskning.

– Jag måste vidta en del åtgärder under nästa vecka för att avgöra om det finns anledning att gå vidare med det här, säger Gunnar Stetler, som är chef för Riksenheten mot korruption.

Nuri Kino, Addis Abeba, Etiopien
nuri.kino@gmail.se