Hot om nyval i Serbien

Nästan en månad efter parlamentsvalet i Serbien finns fortfarande ingen regering. Den politiska situationen ser allt mer oroande ut. Det är partierna inom det demokratiska blocket som inte kan samsas och det kan komma att bli nyval.

Laura Silber, New York Times erfarne utrikeskorrespondent, beskriver situationen i Serbien som ”en tickande tidsbomb”. Man skulle också kunna göra vissa jämförelser med den okontrollerbara politiska situationen i Irak.


De politiska strukturerna har mer eller mindre brutit samman i Serbien, ett land som trots tre valförsök saknar president och trots ett tidigarelagt parlamentsval gjorde det politiska landskapet ännu mer komplicerat.


Orimliga krav som vapen
Det demokratiska blockets partier har knapp majoritet över de båda nationalistiska partierna Radikala partiet och Socialistpartiet, men koalitionsförhandlingarna mellan de reformvänliga partierna går allt sämre.


Huvudrivalerna är, precis som tidigare, Vojislav Kostunicas Serbiens demokratiska parti och Demokratiska partiet som grundades av den mördade premiärministern Zoran Djindjic.


Med en politisk barnslighet som saknar motstycke i Europa ställer de båda rivaliserande partierna orimliga krav på varandra. Särskild intensiv är striden om vilket parti som ska få posten som parlamentets talman, landets högsta ämbete i avsaknad av president.


Hot om nyval
Nytt inslag i debatten är dock hotet om nyval, ett hot som de senaste dagarna framförts flera gånger. Politiska bedömare är dock överens om att ett nyval endast skulle stärka det supernationalistiska Serbiens radikala parti ytterligare.


Sloveniens ex-president Milan Kucan säger i en intervju på fredagen att den politiska analysen i Serbien mer borde gå ut på att serberna ser sig själva i spegeln i stället för att genom fönstret spana efter fiender.


Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se