mellanöstern

Kvartetten kräver stopp för bosättningar

Uppdaterad: 17:27
Den så kallade kvartetten; EU, USA, FN och Ryssland, som medlar i Mellanösternkonflikten, har för andra gången på en vecka fördömt Israels planer på nya bosättarbostäder i östra Jerusalem. Den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman säger i kväll, via en talesman, att uttalandet minskar möjligheterna till fred med palestinierna.

Kvartetten möts just nu i Moskva för att försöka finna en väg att få igång fredsprocessen samtidigt som det råder ett mycket spänt läge i Mellanöstern.

Den diplomatiska aktiviteten går just nu på högvarv för att förhindra nya våldsutbrott i Mellanönstern. Det råder ett spänt läge i Jerusalem i dag under fredagsbönen. I går dödades en man i Israel av en raket från Gaza och under natten har Israel flygbombat bland annat tunnlarna mellan Gaza och Egypten.

Krisen som uppstod mellan Israel och USA under Joe Bidens besök, när Israel offentliggjorde planer på ytterligare 1 600 bosättarbostäder har inskärpt allvaret i den oförsonlighet som råder. Men Hillary Clinton kunde meddela att hon i går kväll under ett telefonsamtal med Benjamin Netanyahu, lyckats avkräva honom löften om olika förtroendeskapande åtgärder.

Vilka dessa är och om det rör sig om att återkalla planerna på att bygga 1 600 kontroversiella nya bosättarbostäder är dock ännu inte offentligt. Men vissa bedömare har redan börjat andas optimism under rubriker som från kris till framsteg.

Kvartetten presenterade inga nya idéer och det kom knappast som någon överraskning att Ban Ki Moon uttryckte oro över den humanitära situationen i Gaza dit han själv reser på söndag - och att kvartetten uppmanade Israel att införa byggstopp i bosättningarna på ockuperad mark.

Kvartetten, som i dag representerades av Tony Blair, Hillary Clinton, Ban Ki Moon, Rysslands utrikesminister Sergej Lavroff och EU:s utrikeschef Cathy Asthon, bildades för åtta år sedan för att hjälpa till att medla mellan Israel och palestinierna.

Kvartetten har dock inte kunnat visa upp många framsteg och den avfärdas ibland som en alltför kostsam klubb för diplomater. Att mötet hålls i Moskva i dag bottnar i en tidigare rysk önskan om att stå värld för en större Mellanösternkonferens. Men eftersom parterna inte ens talar till varandra fick de planerna läggas på is.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".