Fler domare ska korta väntetiderna i domstolen. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Fler domare ska korta väntetider

Domstolsverket ska anställa fler domare och annan personal för att korta köerna vid de svenska domstolarna. Köerna har vuxit i takt med att målen vid domstolarna blivit allt fler.

Uppdaterad: 12:20
Det är en av de största nyanställningarna någonsin. Bland annat ska Domstolsverket inrätta en specialgrupp med domare som ska resa runt och hjälpa enskilda domstolar med gamla mål som blivit liggande.

Meningen är att domarna ska arbeta över hela landet, under en tvåårsperiod.

– Eftersom tillströmningen av mål ökar och vi också har en hel del mål i systemet som är för gamla i systemet så vill vi satsa särskilt för att det ska bli bra för medborgarna, säger Barbro Thorblad, generaldirektör på Domstolsverket.

Det handlar om att se till att väntetiderna inte ökar?

– Ja precis, de ska tvärtemot minska, säger Barbro Thorblad.

De senaste åren har domstolarna arbetat med att få ner väntetiderna. Samtidigt har tillströmningen av mål ökat, bland annat på grund av fler tvistemål och att polis och åklagare blivit mer effektiva.  

Exakt hur många nya tjänster det blir utreds just nu. Klart är att satsningen kommer att kosta tiotals miljoner kronor, pengar som tas ur den kassaförstärkning som domstolarna fått för de kommande åren.

– Det kommer med stor säkerhet att bli fler domartjänster, men det behövs också annan personal, både domstolssekreterare, beredningsjurister och notarier. Det beror lite grann på hur situationen ser ut på den enskilda domstolen, säger Barbro Thorblad.

Enligt Barbro Thorblad ska den särskilda förstärkningsstyrkan som inrättas ha särskild inriktning på att bli av med de gamla målen. 

– Vi har förbättrat våra omloppstider och det har fått vara en högsta prioritet, men nu ska vi också kunna ägna extra uppmärksamhet mot de mål som är äldre än två år.

Frågan är då om det kommer räcka för att grantera rimliga väntetider

– Ja, jag tror att vi kommer att kunna lyckas med detta, men det är svårt att säga eftersom vi inte själva styr inströmningen av mål, vi gör prognoser men så händer nya saker som vi inte kan förutse, säger Barbro Thorblad.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista