Tacka dräktig med inopererat främmande embryo ska skapa köttrikare får. Foto: Malin Olofsson, Daniel Öhman/SR.

Mer lammkött med kirurgi och hormoner

Lamm som hålls instängda hela sina liv. Tackor som får embryon av extra biffiga lamm inopererade i livmodern. Det är några sätt för den svenska lammnäringen att möta en allt intensivare efterfrågan på lammkött. Men metoderna kritiseras.

Sven Stensson är förbundsordförande i organisationen Djurskyddet och han är orolig att det här kommer att skada Sveriges anseende i djurskyddsfrågor.

– Debatten kom att ge eko runt om. I alla fall i Europa.

Varför då?

– Man tittar mycket på Sverige och hur vi gör. Vi är ganska tuffa och går ut och tycker mycket om andra länders djurhållning. Där kan det bli en riktad fråga till oss.

På Boda Farm utanför Sala.

– Jag tänker faktiskt på en ko när jag ser den här.

– Ja, den jämförs ofta med en liten ko.

Ingegerd Eriksson visar upp en bild på fårrasen hon nu ska etablera i Sverige.

– I början fick jag frågan om att de ser ut som Belgian Blue. Då vill jag tillägga att Belgian Blue är en "mutant gene", den är inte något som har kommit till av naturen.

Men att få in den här mer biffiga rasen i landet går av smittskyddsskäl bara genom så kallad embryotransplantation. Ett kirurgiskt ingrepp som är förbjudet i Sverige, men som Jordbruksverket nu givit Ingegerd Eriksson dispens för att göra.

– Om du tittar så ser du att en del är rakade på magen.

För att få in embryona i tackorna krävs det att djuren får en hormonbehandling och sövs ned. Det görs ett snitt på magen för att komma åt livmodern och så läggs embryot in och tackan häftas ihop.

Till sommaren kommer den nya lammrasen att födas ut.

– Nu står de här med embryon i magen av en helt annan ras.

De är surrogat-tackor?

– Ja, precis, de är surrogatmammor.

Organisationen Djurskyddet Sverige är kritiska till den här typen av ingrepp på fåren.

– Det här ser vi är djurrättsmässigt inte bra. Det här måste vi ta upp i en dikussion med Jordburksverket. Jag känner tveksamhet inför det här, säger Sven Stensson.

Men Ingegerd Eriksson ser embryotransplantationen som en möjlighet för lammproducenterna.

– Bonden eller uppfödaren tjänar inga pengar längre så vi måste koncentrera oss på köttet. Det har blivit en trend.

Det här är inte den enda förändringen mot en mer intensiv lammproduktion. Ekot har i dag, tillsammans med Svenska dagbladet, avslöjat att uppemot 50 000 lamm hålls instängda hela sina liv. Från januari fram till att de slaktas på våren. Men det kan finnas stora risker att hålla djuren instängda enligt doktor Cathy Dwyer, vid scottish agricultural college och som är en av världens främsta forskare på lamm och fårproduktion.

Det finns risk att djuren lättare blir sjuka när de står tätt, att deras klövar ruttnar eller att de får lungsjukdomar, säger Cathy Dwyer.

Men svenska djurhälsovården som ägs av slakterinäringen ser inga problem med att djuren hålls inomhus.

– Hittills så har det inte funnits några indikationer på att den här produktionsformen vara till nackdel för djurhälsan, säger Sten Olof Dimander, vd för svenska djurhälsovården.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".