Elpriset sjunker när temperaturen stiger

Elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool är lägre nu än i januari och februari. Det beror på att det inte är lika kallt längre och därmed lite lägre efterfrågan men framför allt på att kärnkraftverkens elproduktion nu kommer in i systemet igen.

Den alldeles färska siffran över hur de 10 svenska kärnreaktorerna levererar just nu är att Ringhals fyra reaktorer går men en med reducerad effekt. Ettan och tvåan i Oskarshamn går men trean står, och i Forsmark går ettan och trean, medan tvåan levererar med reducerad effekt. Det betyder att nio går och en står.

De tio reaktorerna producerar vid full drift 9 300 megawatttimmar och bortfallet just nu är 2 000 megawattimmar. Sammanställningen kommer från Svensk Energi i dag. När det var som värst i vintras var hälften av reaktorerna ur drift.

Elhandelsbolaget Telje Energi har sammanställt statistiken som visar att elpriset har fallit med 27 procent på en månad. Elpriset på Nordpool satte två rejäla rekord i december och januari med timpriser på över 14 respektive över 10 kronor per kilowattimme.

Det påverkade både dags- och månadspriset ut mot kund och både januari och februari hade ett betydligt högre snittpris än tidigare.

De rörliga marknadspriserna som kallas spotpriser, låg i snitt på 93 öre per kilowattimme, vilket var en ökning på 86 procent jämfört med december. För hushåll kunde det skilja flera tusen kronor jämfört med den normala månadsräkningen.

Nu har det vänt neråt från rekordhöga nivåer vilket är väntat, men det är också väntat att det kan dröja innan priset återgår till höstens nivå.

Just nu är timpriset strax över 50 öre per kilowattimme och det kan man jämföra med snittpriset per månad från juni till november förra året som låg under 40 öre per kilowattimme.

Den hydrologiska balansen spelar in och det handlar helt enkelt om vattenmängden i vattenmagasinen till vattenkraftverken. Den mycket snörika vintern, i sammanhanget kallad 10-årsvinter, ger hopp om välfyllda magasin men det är inte alltid så att nederbörden har fallit där magasinen finns.

Och enligt Svensk Energi ligger det en liten bomb begravd i den hydrologiska situationen just nu. Det är historiskt låga nivåer, bara vid två tillfällen har det varit lägre, nämligen 1970 och 2003.

Fyllnadsgraden är nu 18 procent, och bedömningen är att det vänder, alltså vårfloden kommer och påfyllnaden börjar, när fyllnadsgraden är under 10 procent.

Nästan tomt i vattenmagasinen alltså.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".