Pedofilskandalerna fortsätter skaka Irland

Skandalen kring prästers sexuella övergrepp på barn fortsätter att skaka den katolska kyrkan på Irland. Och imorgon ska påven publicera ett brev riktat till alla katoliker på Irland om pedofilskandalen.

Påven hoppas att brevet ska hjälpa katolska kyrkan på Irland i sin strävan att göra upp med sitt förflutna, att ångra sina misstag och att gå vidare. Men exakt vad som kommer att stå i brevet kommer inte att tillkännages av Vatikanen förrän i morgon.

Den som den senaste tiden har varit den främsta måltavlan är den katolska kyrkans högste företrädare på Irland, kardinal Seán Brady. Han har anklagats för att redan för 35 år sen varit med och tystat ner de sexuella övergrepp som en präst gjort sig skyldig till, en präst som efter det fortsatte att sexuellt utnyttja barn. Seán Brady har uppmanats att lämna sin post. Det har han vägrat men bad i förrgår offentligt om ursäkt för de misstag han begått.

Efter att Brady bett om ursäkt avslöjades en ny skandal i hans eget ärkestift i Armagh på Nordirland. För tretton år sen blev en då 17-årig flicka våldtagen av en präst. Först flera år senare tordes hon anmäla övergreppet till polisen som inte tyckte att det fanns några bevis. Då stämde hon både prästen och även Seán Brady eftersom han var den högste ansvarige för stiftet. Och tidigare i år fick hon en halv miljon kronor i skadestånd från prästen.

Nya övergrepp avslöjas hela tiden och i höstas slog en statlig utredning fast att inom ärkestiftet i Dublin hade många kyrkliga ledare ägnat sig åt en systematisk mörkläggning av prästers övergrepp på hundratals barn för att inte kyrkans rykte skulle skadas. Och efter det har flera biskopar tvingats lämna sina poster.

Johan Prane, London
john.prane@sr.se