Facket Livs ordförande.

Första konfliktvarslet i avtalsrörelsen

LO-facket Livs varslar om övertidsblockad, nyanställningsblockad samt blockad mot utökad bemanning. Om ingen överenskommelse med arbetsgivarparten Livsmedelsföretagen kommer till stånd träder varslet i kraft klockan 12 den 1 april.

Orsaken till varslet är det kärva förhandlingsläget och det läggs för att sätta extra tryck på arbetsgivarna, enligt Livs ordförande Hans-Olof Nilsson.

Varslet berör runt 20 000 anställda.

Även den relativt mjuka konfliktåtgärden, övertidsblockad, kommer att få effekt säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson till TT.

Händer inget snart kommer Livs trappa upp konflikten ytterligare.

– Vi har en konfliktplan färdig, säger Hans-Olof Nilsson.

Förhandlingarna går mycket trögt och Hans-Olof Nilsson tror inte att medlarna, de opartiska ordföranden, kommer med något bud i helgen, inte på Livs område i alla fall.

– Nej, jag fick inte det intrycket när jag träffade medlarna, säger han.

Även fackförbundet Handels står nära ett konfliktvarsel. Parterna i handeln inväntar att industrin ska bli klara, men tålamodet är på upphällningen.

– Om vi inte får ett genombrott i helgen så måste vi definitivt överväga ett varsel i början av nästa vecka. Vår ambition är naturligtvis att få till ett avtal men om vi inte kommer fram kan vi inte göra så mycket annat, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström till TT.

Inte heller fackförbundet Pappers räknar med att få något bud från de opartiska ordförandena i helgen. Det är i alla fall läget för stunden, enligt pressansvarige Mikael Sterbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".