Krigsveteraner kan få speciell stöttning

Försvarsmakten måste långsiktigt ta hand om soldater som deltagit i internationell insatser, exempelvis i Afghanistan, föreslår regeringen. Och soldater som gjort specialinsatser eller skadats ska också kunna få medaljer.

Lennart Hultkrantz som varit ute tre gånger i Libanon och Kuwait tycker att förslagen är bra.

-- Äntligen kommer detta. Det är ju jättebra för att få till lite mer riktlinjer för hur det här ska funka, även den viktigaste delen: erkännandet för de som har fått psykiska skador och även fysiska skador, säger Lennart Hultkrantz.

För 20 år sen åkte Lennart Hultkrantz på fredsbevarande uppdrag tre gånger. Efteråt påverkades han psykiskt och led av posttraumatisk stress. Sjukvården förstod inte problemen och de det dröjde också innan han själv fattade sambanden.

– Man blir en annan människa. Jag har fått lära mig krypa och gå två gånger i mitt liv. En psykisk skada blir en felprogrammering, man får personlighetsförändringar och en hel del av dem är relationsproblem.

Med regeringens förslag ska de som varit ute få en personlig kontakt inom Försvarsmakten som ska ha en speciell avdelning för veteraner. Och Försvaret måste hjälpa till med skador, även om de upptäcks efter fem år, som varit gränsen i dag, och även om det bara rör sig om lindrigare psykiska problem. Lennart Hultkrantz tror det kan hjälpa veteraner som mår dåligt.

– Tar man det här i tid, och agerar och hjälper dem, det är då man lyckas och kan stoppa processen.

Enligt regeringen ska också anhöriga till soldater få bättre stöd genom speciella kontaktpersoner inom Försvarsmakten som också ska bli bättre på att berätta för barn till soldater vad som egentligen händer. Försvarsminister Sten Tolgfors.

– Man glömmer lätt att också anhöriga gör insats i meningen att man varje dag tänker på insatsen, vad som händer där och på sina närstående som gör insatsen. Så det är väldigt viktigt att informationen till anhöriga är bra innan, säger Sten Tolgfors.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se