Medlaren Esa Lonka tillkännager att strejkslut.
Finland

Kännbara effekter efter hamnstrejken

Den över två veckor långa hamnarbetarstrejken i Finland är slut. Både fack och arbetsgivare accepterade i dag medlarnas bud. Senast på tisdag skall verksamheten vara igång som vanligt i de finländska hamnarna.

De omkring 3 000 finländska stuveriarbetarna fick till slut ge sig när det gäller det viktigaste de strejkade för. De fick inte det 12 månaders avgångsvederlag de vill ha om de blir uppsagda. Men i den kompromiss som facket nu har accepterat kan avgångsvederlaget avtalas lokalt. Att det bara kan göras lokalt var ett krav som arbetsgivarna inte ville backa från.

Den här strejken har kostat Finland mycket eftersom den har satt stopp för den största delen av landets både export och import. Näringslivet beräknar att förlusterna har legat på omkring en miljard kronor per dag. Mest har skogsindustrin drabbats. Omkring 60 procent av landets pappersmaskiner har stannat under konflikten eftersom man inte har kunnat bli av med pappret. Man räknar nu med att produktionen kan komma igång på en del pappersbruk redan i dag.

En bedömning som görs i dag är att de drabbade företagen har förlorat sammanlagt omkring 15 miljarder kronor på strejken och man befarar att den kommer att påverka årets bruttonationalprodukt.

Strejken har också varit en påfrestning för den fackliga solidariteten eftersom pappersarbetarna efter att maskinerna stått stilla en vecka kan skickas hem utan lön.

Men det största problemet har varit organiserat strejkbryteri i flera hamnar. En Facebookgrupp samlade 4 000 personer som ville ställa upp som frivilliga hamnarbetare. I Kotka vid Finska Viken har det lett regelrätta sammanstötningar mellan de strejkande stuvarna och strejkbrytarna. Många finländare har kritiserat hamnarbetarna för att dom tar till strejkvapnet och ställer till det för industrin nu när Finland redan har stora svårigheter att rida ut den rådande lågkonjunkturen.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista