1 av 3
Till Malmö har våren redan nått. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.
2 av 3
Ett vårtecken: Björnarna i Borås Djurpark har vaknat.
3 av 3
Tulpanlökar från Lomma inskickade av Charlotte Wraghe.

Våren är extra välkommen i år

I morgon är det vår, i alla fall enligt almanackan, när det är vårdagjämning. Och efter en vinter som varit ovanligt lång och hård i stora delar av landet, är det många som väntar extra mycket på våren.

– Det är jätteskönt. Det har vi väntat på länge!

Vad ser ni fram emot mest?

– Att vara ute och gå, ute i naturen.

I stadsparken i Jönköping klafsar det fortfarande när man tar sig fram i snöresterna som ligger kvar i lekplatsen, dit Eivor och Sven Hägghult tagit sig med barnbarnen.

Monika Samuelsson är också här med sin dotter och kryssar fram mellan slaskpölarna.– Nu kommer det vi alla har väntat på. Det har varit en härlig lång vinter men nu är man sugen på vår. Det får räcka nu.

Vårdagjämningen i morgon betyder att dag och natt är lika långa, men den riktiga våren har låtit vänta på sig: snön ligger kvar i nästan hela landet, förutom en liten remsa i södra Skåne.

Men enligt SMHI är det vårväder på gång ända upp mot södra Norrland och inom en vecka, tio dagar kan snön vara borta i delar av Götaland i alla fall.

Ska man tro djuren så är det dags nu. De första tranorna har kommit till Hornborgasjön, sångsvanarna har anlänt till sin rastplats vid Tysslingen i Närke och i Borås djurpark har hungriga björnar vaknat ur sitt ide, berättar Bosse Kjelsson som är driftschef.

– Nu får de egentligen obegränsat med mat, för det är viktigt att de får äta upp sig efter vintervistelsen.

Och det finns de som väntar extra mycket på mildare väder.

Elisabeth Hamrin, Inga Adolsson, Birgitta Fransson och Ulla Karlsson brukar bada året runt i Kalmar, men i år har det inte gått sedan julafton på grund av isen.

– När det är så tjock is att vi inte kan göra någon vak måste vi göra uppehåll. Men jag tror aldrig att vi har haft så här långt uppehåll sedan vi började.

– Jag saknar det. Man måste ha de där kicken på morgonen för att komma igång.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se
i
samarbete med SR Kalmar och SR Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".