Svenska raser är inte produktiva nog. Men de nya köttraserna drabbas av flera problem. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Nya lammrasers längre svansar ruttnar

Ekots avslöjande om en allt mer intensiv lammproduktion i Sverige har lett till reaktioner. Men jordbruksminister Eskil Erlandsson tycker att utvecklingen inom lammproduktionen är bra.

Naturskyddsföreningen rekommenderar folk att köpa lamm och kommer nu att se över alla sina rekommendationer. Gun Rudquist är chef för natur- och miljöavdelningen på Naturskyddsföreningen.

– Det är inte en positiv utveckling utan vi ser gärna att djur får utlopp för sina naturliga beteenden och att man satsar på raser som är anpassade för svenska förhållanden med naturlig betäckning.

Men jordbruksminister Eskil Erlandsson tycker att utvecklingen är bra.

– Jag ser en möjlighet att få färskt svenskt lamm och fårkött. Alternativet är att importera det samma.

Ekot har i dag berättat om det allt mer industrialiserade svenska lammproduktionen där uppemot vart femte lamm hålls instängda hela sitt liv för att vi ska få färskt svenskt lammkött även på våren. Djuren föds i januari och släktas i mars-april. Men det skulle aldrig vara möjligt med de traditionella svenska raserna. För de kan helt enkelt inte bli dräktiga året runt och kan inte ge lamm på vintern. Men det har näringen löst genom att föra in nya köttraser i landet.

Men det finns ett problem, svansarna ruttnar. Tomas Olsson som är ordförande för de svenska lammproducenterna.

– Om du tittar på de djuren som går där inne så finns de med långa svansar och de har problem ibland.

För när djuren avlats för att bli större och mer köttiga så har även svansen vuxit i omfång. Avföringen fastnar i svansen som blir infekterad och kan angripas av insekter.

– Om du tittar på tackan där med svart huvud så har hon en nedkissad svans och vissa har mer eller mindre.

Tomas Olsson skulle vilja lösa problemet genom att klippa av svansarna. Men det är förbjudet i Sverige av djurskyddskäl.

– Lagstiftningen i dag säger att vi får inte kupera våra svansar. Det göra i dag inte heller. Vi skulle vilja ha en möjlighet att göra det på de djuren kan jag säga.

Men det här är inte det enda problemet med en mer intensiv lammproduktion. När lammen hålls inomhus hela sina liv finns det enligt doktor Cathy Dwyer vid Scottich agricultural college som är en världens främsta forskare på lamm och fåruppfödning, risk för att djuren drabbas av sjukdomar när de hålls tätt. Som till exempel lungsjukdomar och att klövarna ruttnar.

Men svenska djurhälsovården som ägs av slakterinäringen ser inte några problem med att hålla lammen instängda. Sven Olof Dimander är vd.

– Hittills så har det inte funnits några indikationer på att den här produktionsformen vara till nackdel för djurhälsan, säger Sten Olof Dimander, vd för Svenska djurhälsovården.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".