Inte olagligt att rymma från straff

Efter den uppmärksammade rymningen från Kumlaanstalten vill nu Justitieutskottets ordförande, folkpartisten Johan Pehrson se över lagen. De tre internerna som greps igen på torsdagen, kan inte dömas för att de rymde, eftersom det idag inte är brottsligt i sig, något som Johan Pehrson anser är fel.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man tydliggör att rymma från det straff man håller på och avtjänar är ingen liten förseelse, det är inget uppförandeproblem utan det borde vara ett självständigt brott. Det borde i alla fall utredas om det finns vinster att göras vad gäller tydlighet, säger Justitieutskottets ordförande, folkpartisten Johan Pehrson.


Vad tror du man skulle vinna med det?


– De som är intagna skulle känna att det är ett pris man betalar om man väljer att avvika från det straff man håller på att avtjäna. Idag så får man mer av en disciplinär påföljd. Jag tycker att det vore bra att markera att det är ett brott att rymma. Det är ett brott för alla som hjälper till och det är ett brott för alla som gömmer rymlingar, säger han.


Åtgärder inte avskräckande
Idag medför en rymning disiplinära åtgärder som besöksförbud och indragna permissioner. Möjligen kan man få sitta av längre tid av sitt traff, men det är inte tillräckligt avskräckande menar Johan Pehrsson.


I en skriftlig fråga till justitieministern undrar han nu om inte lagen borde ses över.


– Jag tycker att det är viktigt att vården och innehållet på kriminalvården förbättras. Det är alldeles för mycket förvaring idag, vilket leder till oroligheter och säkert driver fram en del rymningar. Men den som väljer att rymma ska veta att det är ett brott, säger Johan Pehrson.


Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".