Hopp om återhämtning i Chile. Foto: Scanpix.

Företagare tror på Chiles återhämtning

Det har gått drygt en månad sen den stora jordbävningen i Concepcion, Chile, och nu börjar återuppbyggnaden.

– När jag såg att min egen gård hade slagits i spillror tyckte jag att det var lite ironiskt. En enda byggnad av de kanske 500-700 byggnader vi har byggt i regionen och ett har ramlat i marken, då är det bolagets ordförandes egen privata. Jag drog faktiskt på munnen. Det var ingenting sett i ett perspektiv, säger Christer Ericsson.

Jag träffar finansmannen Christer Ericsson på en restaurang i Stockholm. Han har tagit med sig bilder från sin gamla gård i Chile där han årligen spenderar runt en månad. Hans bolagsgrupp JCE Group har byggbolag, sågverksamhet och sjukhus och runt tusen anställda i området. Regeringen beräknar att återuppbyggnaden av hela regionen kommer att kosta mellan 15 och 20 procent av BNP, det är lika mycket som landet har haft i tillväxt de senaste tre åren.

– Chile kommer att klara detta. Man har ett strakt näringsliv och den här regionen, Biobio, som den heter medan Constitution där epicentret var och Concepcion, är en mycket stark region. Där finns de bästa skogarna, pappersbruken ligger där, cellulosaindustrin och sågverken. Det är ett centra som har förmåga att dra in pengar.

Christer Ericssons företagsimperium har sitt ursprung i Consafe som i slutet av 70-talet kom att tillverka serviceplattformar för offshore-bruk. Företaget värderades till två och en halv miljard men tvingades till slut i konkurs i slutet av 80-talet.

I dag, 25 år senare, har Christer Ericsson byggt upp en ny miljardkoncern med 10 000 anställda i tio länder. På vägen tillbaka fick han erfarenheter som han har haft nytta av i Chile efter jordbävningen.

– Jag har varit med om nedgångar i affärslivet. Jag tappade hela min rörelse 1985. Jag tappade allt jag hade och fick börja om från början igen. Jag tror jag har en förmåga att hålla huvudet kallt även i en sådan situation, säger Christer Ericsson, grundare till JCE Group.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".