General skyller massaker på gaysoldater

I USA: s kongress har en tidigare Nato-general gått till hårt angrepp mot homosexuella inom försvaret.

Generalen hävdar att massakern i Srebrenica 1995 kunde ske delvis på grund av att det fanns homosexuella soldater i FN-styrkan.

Ska öppet homosexuella tillåtas vara militärer. Det är det den pågående debatten i kongressen handlar om. President Barack Obama vill avskaffa lagen som förbjuder öppet homosexuella att tjänstgöra i det militära.

Den tidigare Nato-generalen John Sheehan hade kallats till utskottsförhören för att vittna i den omstridda frågan, och hans uttalanden fick många senatorer att häpna.

Sheehan hävdade att massakern i Srebrenica sommaren 1995 delvis berodde på att det fanns homosexuella soldater i FN-styrkan i Bosnien. Det var bland annat därför den holländska FN-styrkan var försvagad, hävdade Sheehan, och det bidrog till att massakern på runt åttatusen Bosnienmuslimer kunde genomföras. Det har den holländska militärledningen sagt till mig, påstod Sheehan

Generalens påståenden har lett till kraftiga protester från Nederländernas regering.

– Det är ofattbart att en så högt uppsatt militär kan komma med sånt här nonsens, sa en talesman för Nederländernas försvarsdepartement.

Och även här i USA har Sheehans uttalande lett till fördömanden, bland annat från senatsutskottets ordförande. Sheehan är helt fel ute, sa senator Carl Levin.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista