Journalister väntar på besked om löneavtal vid Teknikföretagens hus i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
avtalsrörelsen

Förhandlingarna fortsätter i natt

Uppdaterad: 23:42
Det finns ännu inga slutgiltiga besked om det bud som lämnats över till fack och arbetsgivare inom teknikavtalsområdet. Det är facken Unionen och Sveriges Ingengörer samt arbetsgivarna inom Teknikföretagen och Industri- och Kemigruppen som har analyserat budet under kvällen. Det har förekommit obekräftade uppgifter om att ett av facken har sagt nej till slutbudet.

Budet innehåller löneökningar på 2,6 procent under en 18-månadersperiod och dessutom kompetensutveckling. Det skriver LO-tidningen. Avtalet berör omkring 40 000 anställda.

LO-facket Metall har inte fått något slutbud ännu. Orsaken till att Metall inte finns med är oklar, men förbundet har begärt ett längre avtal än de andra fackförbunden.

Medlarna väntar i kväll på besked från parterna på arbetsgivarnas lokaler i centrala Stockholm.

I dag har också det första varslet i avtalsrörelsen lagts. Det är LO-facket Livs som varslar om övertidsblockad och nyanställningsstopp från den första april. Enligt Livs ordförande Hans Olof Nilsson är det för att sätta tryck på arbetsgivarna i de kärva avtalsförhandlingarna.

Arbetsgivarparten Livsmedelsföretagen är förvånade över varslet och chefen för Livsmedelsföretagen Agneta Dreber säger att varslet strider mot industrins samarbetsavtal.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista