Jytte Guteland.

Många skolor stoppar ungdomsförbund

Efter den senaste tidens debatt om politiska partier i skolan upplever flera av riksdagspartiernas ungdomsförbund att det är betydligt svårare att få komma till skolorna och prata politik än vad det har varit tidigare.

– Framför allt upplever vi att det finns en rädsla för främlingsfientlighet. Man är också rädd att det ska ställas till bråk. För att förhindra att den typen av partier besöker skolorna så säger man nej till alla. Det här kan ju vara en kortsiktig lösning, men vi menar att det är fel, säger Jytte Guteland, som är ordförande i SSU.

Enligt SSU får ungdomsförbundet nu nej från stora gymnasieskolor som alltid tidigare bjudit in de politiska ungdomsförbunden. Det gäller framför allt i Stockholmsområdet. Även MUF, Moderaternas ungdomsförbund märker en påtaglig skillnad jämfört med tidigare. Niklas Wykman är förbundsordförande.

– De säger att vi kan inte ha demokratiska samtal här därför att då kommer rasisterna och de odemokratiska.

Frågan om de politiska partierna ska ha tillgång till skolorna har diskuterats intensivt den senaste tiden. Bland annat efter ett bråk mellan olika grupper på ett Stockholmsgymnasium där Nationaldemokraterna ordnade bokbord.

I till exempel Uppsala beslutade gymnasierektorerna att vara restriktiva med tillstånd till alla politiska partier vad gäller att ställa upp bokbord. Detta för att hålla vad de menar vara främlingsfientliga rörelser borta från skolans lokaler. Men det här tycker Niklas Wykman är helt kontraproduktivt.

– Därför att om man tystar de demokratiska krafterna, så lämnar man ju ensamt spelrum åt de rasistiska och odemokratiska krafterna. De behöver ju inte bry sig om demokratiskt fattade beslut på samma sätt som vi måste göra.

För några dagar sen publicerade Lärarnas tidning en enkät där man intervjuat 100 gymnasierektorer. Den visade att var femte gymnasieskola säger nej till att släppa in Sverigedemokraterna.

Justitiekanslern har tidigare slagit fast att inget parti får särbehandlas. Skolor som säger nej till Sverigedemokraterna måste generellt sett säga nej till alla politiska partier.

Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbunds ordförande tycker att det är olyckligt att skolor nu stänger dörren helt och hållet till ungdomsförbunden.

– Detta är en fråga för demokratin, och det är en av skolans viktigaste frågor att värna demokratin. Men jag har all förståelse för att många skolledare känner rädsla, därför måste samhället ställa upp och stötta de skolor dit de här ungdomsförbunden ska komma. Så att både skolledare, lärare och elever kan känna sig trygga i skolmiljön, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".