Ny vård för funktionshindrade barn

Regeringen föreslår ändringar i vården för funktionshindrade barn. I framtiden ska barnkonventions barnperspektiv och barnets behov styra barnets vård.

Lagen berör närmare 20 000 funktionshindrade barn. Ann-Christin Harris son Dean, som låg i kuvös efter födseln, är en av dem. Hon välkomnar en lagändring och hoppas att framtida kuvösbarn ska slippa den stress det innebär att vårdas med så många andra svårt sjuka på samma vårdsal, som hennes son har fått göra.

– Det är klart att med så mycket barn och så mycket intensivvård och behandling i ett och samma rum. Det händer ju alltid någonting hela tiden med något barn, och det är övervak som piper och tjuter. Det är ju en påfrestning för de här små. Det skulle finnas möjlighet att vara avskärmad, att få vara lite nära på tu man hand

Ann-Christin Harris son är i dag två och ett halvt år. Men när han föddes vara han 24 veckor. Då hade det gått drygt hälften av tiden för en normal graviditet. Den tidiga födseln bidrog till att Dean under en tid inte kunde andas på egen hand, och fick vårdas både i kuvös och respirator.

Men när sonen fick kroppskontakt med föräldrarna så blev hans andning till det bättre, men Ann-Christin beklagar att de fick avstå ibland eftersom de var tvungna att ta hänsyn till andra barn på salen där Dean vårdades. Men här kunde framtida vård utifrån barnets behov ändras tror hon.

– Det vi märkte när vi fick sitta hud mot hud med vår son, var att värdena snabbt blev bättre. Han syresatte sig bättre, alla värden blev bättre

I dag är det närmare 20 000 barn och ungdomar i åldern 0 till 22 år som berörs av LSS. De är de som regeringen med lagändringen vill ska få vård och hjälp utifrån den enskildes behov. Men det kommer att krävas insatser på bred front, säger LSS-kommitténs ordförande Kenneth Johansson.

– Då måste både staten, landsting och kommuner jobba med hälsokonsekvensanalyser för att se att vi jobbar med barnets bästa i alla lägen.

I lagförslaget som regeringen vill ska träda i kraft till årsskiftet, vill man att all personal som arbetar med funktionshindrade, ska genomgå en lämplighetskontroll.

– Det ska vara rätt personal som arbetar med de här utsatta barnen.

Lagen vill också att man ska kommunicera med barnen så att de får information om deras vård. Men också att man tar sig tid att lyssna på barnen och deras behov, förklarar Kenneth Johansson.

– Det här handlar om barn som är särskilt utsatta, som har ett behov av att samhället, vuxna och andra tar ett särskilt ansvar för att de behandlas på rätt sätt, säger LSS-kommitténs ordförande Kenneth Johansson.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista