Första löneavtalet i hamn

Uppdaterad 05:30
Efter en nattmangling blev tjänstemännen inom industrin först ut att teckna nytt löneavtal i årets stora avtalsrörelse.

– Jag tycker att lönenivån är bra, och att det är bra att vi har slagit fast nivåerna i centrala avtal med rätt för varje medlem att ta del av löneökningen. Jag tycker dessutom att det är bra att vi har avsatt resurser för kompetensutveckling om ett värde på 0,2 procent, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg till Ekot.

Tjänstemännens avtal gäller från den 1 april. På 18 månader får de inom industrin som organiseras av Unionen och Sveriges Ingenjörer löneökningar på minst 2,6 procent, och sätter därmed riktmärket för resten av avtalsrörelsen.

Avtalet ger 0,7 procents löneökning den 1 juni i år och 1,4 procent 1 juni nästa år. Dessutom ska lokala förhandlingar ge individuella påslag på minst 0,5 procent.

Arbetsgivarna fick backa från sina krav på avtal utan centrala löneökningar i år, men Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe tycker ändå att avtalet är rimligt.

– Möjligen i överkant, men ändå i rimlig balans med vad man kan säga vara någon slags Europanorm.

Hur menar du då, med Europanorm?

– I förhållande till de löneökningar som har varit bland annat i Tyskland så tycker jag att det här ligger möjligen i överkant, men ändå i någon typ av balans med vad som sker i övriga Europa, säger Anders Weihe.

Avgörande frågor har varit lönerna och avtalens längd. Enligt arbetsgivarna ville Metallfacket ha en längre avtalsperiod. Därför uppstod nu den unika situationen att tjänstemännen gick före LO-förbunden och tecknade avtal. Det har inte skett sedan industriavtalets tillkomst 1997.

– Jag skulle säga att det är ett resultat av en oerhört svår avtalsrörelse med många svåra och svårlösta frågor på bordet. Tiden har tickat och vi har ett nära samarbete men vi är suveräna förbund, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se