Thailändskt fågelkött stoppas

EU stoppar nu all import av fågelkött från Thailand. Orsaken är uppgifterna om att en person i Thailand har dött av den fruktade fågelinfluensan.

För att hindra att smittan får fäste även i Europa och Sverige införs nu sanktioner, säger Anna Brådenmark, veterinärinspektör på Livsmedelsverket:


– Det finns risk att det smittar till våra egna fjäderfäbesättningar och det är en av anledningarna till importstoppet. Sedan har det ju även rapporterats fall på människor och dödsfall. Där kan det då vara risk att icke värmebehandlade produkter kan smitta.


Importen stoppas omedelbart
Beslutet om ett stopp för import av all kött från thailändskt fjäderfä kommer gälla hela EU och väntas bli helt klart under fredagen. Livsmedelsverket har redan informerat gränskontrollstationerna om stoppet som blir omedelbart, så fort det är expedierat.


Fortfarande är mycket oklart kring sjukdomen och hur den smittar, men EU tar inga risker och inför därför sanktionerna.


Ingen stor svensk import
Det är oklart exakt hur stor den svenska importen är, men det handlar inte om några jättelika mängder enligt Livsmedelsverket. Thailändskt fågelkött kan finnas med som ingrediens även i andra importprodukter, men Anna Brådemark menar att även de vägarna ska täppas till:


– Jag tror inte att man behöver vara orolig. Eftersom hela EU fattar det här importstoppet gemensamt så ska inga produkter som kommer från djur som har slaktats efter den första januari komma in i landet.


Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se