Lätt att spåra brottslingar på vintern. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Snöväder ingenting för rånare

Butiksrånen har minskat kraftigt de senaste månaderna. Enligt Brottsförebyggande rådet är det den kalla vintern som satt stopp för rånarna.

Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund säger att handeln varit mer förskonade när det gäller butiksrån den senaste tiden.

– Vi har haft mindre av den varan och jag tror att det är mycket väderrelaterat, säger Dick Malmlund.

Lika lätt att springa ifrån en brottsplats är det inte om snön ligger tjock och rånare verkar sky snö och kyla. Senaste året har butiksrånen ökat, men dom senaste månaderna har trenden vänt under kalla och snötyngda december, januari och februari minskade antalet butiksrån med 15 procent jämfört med dom tre vintermånaderna i fjol, visar siffror från Brottsförebyggande Rådet.

Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund tror att snön i alla fall i det här fallet varit positiv för handeln.

– Att först sätta de spåren och sedan köra av vägen när man flyr det är inte någon drömsits för en rånare. Jag tror att det påverkar.

Butiksrånen låg visserligen på ovanligt höga nivåer 2008 och 2009, men enligt Sven Granath som är forskare vid Brottsförebyggande rådet har snön och kylan i vinter haft betydelse.

– Man tenderar ofta att underskatta situationella faktorer när det gäller det gäller brottsökningar och brottsnivåer. Där är till exempel den aktuella väderleken en sak som spelar roll.

Studier som Brottsförebyggande rådet gjort visar att också andra typer av brott minskar mer i nordligaste Sverige under dem kallaste månaderna än längre söderut.

Men snart är snön ett minne blott, och det kommer att märkas i statistiken över butiksrån, tror Dick Malmlund.

– Jag är lite rädd att det är ett uppdämt behov nu på pengar. De här första månaderna kommer nog eventuellt att bli lite tuffa. Är det lugnt en period då blir det ännu jobbigare perioden efter. 

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".