Indiens premiärminister mötte Kashmir-separatister

Indiens premiärminister träffade på fredagen ledare för separatister från Kashmir. Det var första gången ett sådant möte ägt rum och nu väcks förhoppningar om ett stopp för våldet i den enda indiska delstaten med muslimsk majoritet.

Indisk tv visar på fredagskvällen premiärminister Atal Behari Vajpayee vänligt nickande mot en liten grupp separatistledare från Kashmir, de sitter alla nedsjunkna i fåtöljer i premiärministerns residens här i New Delhi.


Genombrott för ärkefienderna
Det är första gången en indisk regeringschef träffat kashmiriska separatistledare och mötet ses som ett genombrott i försöken att nå fred inte bara i Kashmir utan också mellan Indien och Pakistan - båda länderna har slagits bittert om den bergiga Kashmir-regionen i norr.


De båda sidorna uppmanar nu till ett slut på våldet i det omtvistade Kashmir och de är överens om att fortsätta att tala med varandra. Kashmirierna förväntar sig nu att den indiska militären ska stoppa sina operationer i Kashmir och även släppa fångar.


Radikala ser dem som förrädare
Men de kashmiriska ledarna som nu är här i New Delhi har inte hela sitt folk bakom sig, en del mera radikala kashmirier ser dem som förrädare.


I Kashmir finns grupper med namn som Hizbul Mujaheddin och Förenade Jihad-rådet, dessa grupper fördömer samtalen med Indien och säger att de tänker fortsätta använda våld för att försöka driva bort Indien från Kashmir.


Mycket blod har flutit
Tiotusentals människor har dött i konflikten om Kashmir. Bilal Lone, en av de kashmirier som på fredagskvällen träffar premiärminister Vajpayee sa nyligen till Ekot att blodspillan måste sluta och att Pakistan och Indien måste spela en ledande roll.


Men, sa han, det kashmiriska folkets röst måste också höras.


Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se