1 av 2
Demonstranterna skanderar "Nej till Putins plan". Foto: Fredrik Wadström/SR.
2 av 2
Foto: Fredrik Wadström/SR.

Missnöjet med Putin gror i Kaliningrad

I Ryssland genomförs i dag i upp emot 50 städer protestaktioner mot regeringens hantering av den ekonomiska krisen.

Demonstrationerna väntas bli små och i den enda stad där oppositionen planerade massprotester, Kaliningrad, har mötet ställts in.

300 personer har samlats framför den regionala regeringsbyggnaden i Kaliningrad för att kräva politikernas avgång.

De skanderar "Nej till Putins plan", det politiska program som Rysslands premiärminister la fram under sin tid som president.

Den här lilla aktionen genomförs regelbundet av oppositionen i Kaliningrad men just den här veckan har det kommit fem gånger fler demonstranter än vanligt. Många av stadens invånare är besvikna över att det stora oppositionsmötet är inställt.

Efter de stora demonstrationerna i Kaliningrad i december och januari fanns det förhoppningar hos arrangörerna om att i dag kunna samla över 30 000 på det centrala torget.

Men myndigheterna och oppositionen kunde inte komma överens om en plats säker nog för ett massmöte så när protestaktioner hålls runt om i Ryssland i dag blir det ingen organiserad manifestation i Kaliningrad.

Oppositionspolitikern Michail Tjesalin säger att staden ändå har satt sitt avtryck i Ryssland eftersom protesterna i Kaliningrad inspirerat människor i andra städer.

– Det är dags att sluta prata, klaga, lida och gråta. Det är dags att göra något precis som i Kaliningrad, säger Michail Tjesalin när han beskriver hur demonstrationerna i staden har gett den marginaliserade ryska oppositionen nytt hopp.

Tjesalins parti "Rysslands patrioter" kommer inte att genomföra någon aktion på torget i dag, men radikala grupper i Kaliningrad väntas försöka protestera trots det inställda mötet.

Regionens guvernör, den starkt kritiserade Georgij Boos, ordnar i dag en fyra timmar lång direktsänd tv-debatt men inte heller där tänker Michail Tjesalin delta.

– Människor ville ha en riktig gatudemonstration. I stället får de en tv-show, säger oppositionspolitikern Michail Tjesalin.

Fredrik Wadström, Kaliningrad
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".