Sverige vill stoppa höjda löner för EU-parlamentariker

EU:s regeringar och Europaparlamentet har i flera år förhandlat om ett nytt lönesystem för Europaparlamentet. Men Sverige och flera andra länder anser att den föreslagna lönen på över 80 000 kronor i månaden är oacceptabel, enligt utrikesminister Laila Freivalds.

På måndag möts EU:s utrikesministrar och det är meningen att lönefrågan ska avgöras.


– Vi tycker att det förslag som nu ligger har för höga arvodesersättningar, vi tycker inte att det är acceptabelt, säger utrikesminister Laila Freivalds.


Betyder det att Sverige kommer att säga nej till den här lönen som är föreslagen till drygt 80 000 kronor i månaden?


– Vi måste diskutera hela paketet men om vi inte kan få en förändring av arvodesnivåerna då blir det ett nej, säger hon.


Men det betyder att systemet kan fortsätta där parlamentsledamöterna kan flyga i ekonomiklass och stoppa pengarna för förstaklassbiljetterna i fickan?


– Det är det som är det olyckliga. Om vi inte kan enas om en ytterligare sänkning av arvodesnivåerna då gäller ju naturligtvis de nuvarande reglerna och det är ingen bra situation, säger Laila Freivalds.


Stöd från riksdagens EU-nämnd
På fredagen fick Laila Freivalds stöd för en lön på 67 000 kronor i månaden av socialdemokraterna och moderaterna i riksdagens EU-nämnd.


Men det förutsätter att Sverige ska få ta ut en tilläggsskatt på parlamentarikernas löner. Skatten som i det nya systemet ska betalas till EU är nämligen betydligt lägre än svensk skatt.


Misslyckas ministrarna att komma överens på måndag kan det dröja länge innan dagens system förändras.


Herman Melzer
herman.melzer@sr.se