Det lönar sig inte alltid att arbeta

Lönar det sig att arbeta? Den frågan har experterna på finansdepartementet klurat på i en bilaga till långtidsutredningen och på fredagen presenterade de sina slutsatser. En av slutsatserna är att det lönar sig väldigt dåligt för sjuka och arbetslösa att ta sig tillbaka till ett jobb.

Vi bollade frågan vidare till några resenärer på Stockholms centralstation. Lönar det sig att arbeta?


–  Nej det är väl det som är kris. Det lönar sig kanske inte att jobba så mycket, säger en man från Skåne.


– Ja, helt klart, säger en kvinna.


Att jobba några timmar extra märks det i plånboken?


– Kanske inte. Man kanske värderar att kunna jobba normal arbetstid istället och kunna ha fritid.


– Ja det tycker jag, säger en annan kvinna.


Du tycker inte att det blir för lite kvar efter skatt?


– Jo det tycker jag, det skattas ju bort en hel del.


Påverkar det hur mycket du jobbar?


– Ja det gör det. Ju mer du tjänar, desto mer får du skatta bort.


För de som redan har ett jobb har det blivit lite lönsammare att knäcka extra de senaste åren. I genomsnitt får man behålla lite drygt hälften av en extra inkomst efter att skatten dragits av och bidragen minskat.


Märks inte i plånboken
Men när det gäller de som inte redan har ett jobb, de som är arbetslösa eller sjukskrivna märks det alltså inte speciellt mycket i plånboken om man lyckas komma tillbaka till jobb.


Var femte arbetslös och var tredje sjukskriven har ersättningar på mer än nittio procent av den gamla lönen.


– Det finns ju en risk om man inte kortsiktigt vinner på att återgå till arbete från arbetslöshet eller sjukskrivning, kanske man stannar kvar i en situation med låg levnadsstandard. Det är en fara på lång sikt, säger Eva Löfbom, kansliråd på finansdepartementet som är en av författarna till rapporten.


Riskerar fattigdomsfälla
Det är framförallt de med låga löner många gånger ensamstående med barn som riskerar att hamna i en sådan här fattigdomsfälla, där det är svårt att genom arbete förbättra sin situation.


Rapporten har skrivits av tjänstemän på finansdepartementet och socialdepartementet och slutsatserna leder inte fram till några rekommendationer om vad som borde göras. Det är en fråga för politikerna.


Sänka skatten
Jens Henriksson statssekreterare på finansdepartementet vill sänka skatten för att göra det mer lönsamt att arbeta.


– Jag tycker det viktigaste är att vi fortsätter uppmärksamma de problem som finns och att om det finns ett långsiktigt ekonomiskt utrymme tror jag att ett fjärde steg i kompensationen för egenavgifterna skulle bidra till att minska marginaleffekterna.


Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se