Våldet blossar upp igen i Sudan

Våldsamheter har återigen brutit ut kring gränsen mellan norra och södra Sudan. Minst 13 människor dödades i den senaste incidenten.

Hittills i år har fler än 400 människor dödats i södra Sudan. Trots fredsavtalet är det fortfarande spänt i flera områden. Enligt FN:s regionala samordnare i södra Sudan, David Gressly, handlar konflikten ofta om mark och boskap.

– Våldet i Sudan handlar oftast om lokala frågor. Det här är en region som historiskt sett inte har hållits samman av polis och statliga institutioner, säger FN:s regionala koordinator David Gressly.

Inte mindre än 400 människor har dödats i sammandrabbningar i södra Sudan, bara i år. I fjol dödades 2 500 människor. Det var fler än som under fjolåret miste livet i Darfur-provinsen.

Nomadfolken i det eftersatta södra Sudan har ersatt sina spjut med Kalasjnikovs. De bär vapen för att förhindra att boskapen stjäls men låter också boskapen beta på, så att säga, fel sida av gränsen.

Nu senast ledde det till sammandrabbningar sedan södra Sudans armé SPLA anklagat ett av de lokala folken för att attackera deras trupper.

Om några veckor ska Sudan hålla demokratiska val för första gången på 24 år. Detta enligt den fredsöverenskommelse som slöts vid inbördeskrigets slut för fem år sedan.

Fortfarande återstår frågan om den slutliga gränsdragningen mellan nord och lösa liksom frågan om fördelningen av oljetillgångarna i gränsområdet.

FN:s fredsbevarande trupp i Sudan på 10 000 man ska uppmuntra till avväpning och försöka förhindra att våldet tilltar.

– Jobbet är inte klart bara för att det finns ett fredsavtal, säger David Gressly.

– Att övervaka avtalet är en långsiktig utmaning för de närmaste fem till tio åren.

Margareta Svensson, Juba, södra Sudan
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista