Gudrun Schyman. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Feministiskt Initiativs valkonferens

"Vi gör allt med en nollbudget"

Partiet Feministiskt Initiativ hade i dag valkonferens i Stockholm med ett 80-tal deltagare från hela landet.

Partiledaren Gudrun Schyman framhöll att partiet i valet i höst ska vara ett alternativ till de etablerade partierna, som har lovat jämställdhet under många år, men ändå inte har lyckats minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

– Det står still och har stått still i 30 år. Skillnaden i genomsnittslön mellan en man och en kvinna har ökat i kronor räknat under de fem åren som Feministiskt Initiativ har funnits, och det ska vi gå ut och säga i valrörelsen. Det får bli stopp på det här, säger Gudrun Schyman.

Feministiskt Initiativ är långt ifrån något etablerat parti. Partiet har ingen representant i vare sig kommuner eller landsting.

Ändå siktar partiet på att nå riksdagen i höst säger Marita, en av cirka 80 medlemmar på mötet i dag i Årsta Folkets Hus i Stockholm.

– Jag tror att chansen är mycket god och särskilt nu när man känner stämningen här inne i dag.

Jämställda löner, individualiserad föräldraförsäkring och arbetstidsförkortning är några av Feministiskt Initiativs viktiga valfrågor.

Vad som ska stå överst kommer att diskuteras på partiets webbsida.

Och det är en helt öppen diskussion, där vem som helst kan delta. Enligt Gudrun Schyman något helt unikt för ett parti.

Det behövs enkla och billiga kampanjåtgärder eftersom partiet helt saknar pengar.

– Det som är ett stort besvär för oss är ekonomin. Vi har inte en spänn för att uttrycka det väldigt enkelt. Vi har ju också en låg medlemsavgift för att det inte ska vara något hinder. Så vi gör ju allting med nollbudget och det ställer naturligtvis väldigt höga kreativa krav, säger Gudrun Schyman.

I debatten om skatteavdrag för hushållsnära tjänster säger Gudrun Schyman att det inte skapar någon bättre jämställdhet om till exempel kvinnor i fattiga länder reser hit och lämnar sina barn hos släktingar för att kunna städa hemma hos svenska familjer.

– Detta är den patriarkala maktordningens utsugning av kvinnor på global nivå, och detta ska vi skattesubventionera. Det är ett hån och ett hyckleri att i det sammanhanget använda ordet jämställdhet, säger Gudrun Schyman.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista