Tayyib Erdogan.

Erdogan dämpar hot mot armenier

Turkiets premiärminister Tayyib Erdogan svarar i dag på den kritik som riktats mot honom efter att hans uttalande om att armenier kan tvingas lämna Turkiet. Erdogan hävdar att han misstolkats.

Det finns inga planer nu på att skicka tillbaka armenier som arbetar illegalt i Turkiet till Armenien säger Erdogan.

– Vi har aldrig haft några problem med våra armeniska medborgare, sa premiärministern Tayyip Erdogan vid ett möte på lördagen. Ett svar på omfattande kritik i Turkiet mot hans tidigare hot om att utvisa armenier. En feltolkning, enligt Erdogan. Det finns inga konkreta planer och det handlar i så fall bara om illegala gästarbetare.

Hotet framfördes vid ett besök i Storbritannien i torsdags, som en del av Turkiets försök att hindra att fler länder följer i Sveriges fotspår och beslutar att kalla det som hände för nästan 100 år sedan för folkmord på armenier och andra kristna grupper. Det som Turkiet ser som inbördeskrig i spåren av Osmanska väldets upplösning.

– Västländer måste upphöra att smutsa ned turkisk heder och blanda sig i vår relation med Armenien, sa premiärministern också i dag.

Försöken att sluta fred mellan länderna har gått i stå sedan ett avtal skrevs under i oktober förra året. Azerbadzjan trycker på Turkiet att inte sluta fred med Armenien så länge konflikten om Nagorno Karabach mellan de båda länderna är löst. Viktiga olje- och affärsavtal påverkar, och i det diplomatiska spelet agerar Ryssland i bakgrunden.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".