Protester utanför kongressen i Washington. Foto: Ginna Lindberg/SR.

Avgörande för sjukvårdsreformen i USA

I USA är det avgörandets dag för president Obamas sjukvårdsreform. Det mesta pekar på att demokraterna till slut får igenom den historiska reformen genom en omröstning senare i dag representanthuset. In i det sista försöker Obama övertala tveksamma demokrater. Och in i det sista protesterar kritikerna mot hans förslag.

Kill the bill, döda lagförslaget skanderade demonstranter utanför kongressen där några tusen människor hade samlats för att protestera mot president Obamas sjukvårdsreform.

– Jag vill inte tvingas skaffa sjukvårdförsäkring, jag vill behålla min frihet, sa en av demonstranterna, Mary Thipps från North Carolina.

Samtidigt fortsatte intensiva förhandlingar inne i kongressen där demokraternas ledare in i det sista försöker övertala tveksamma partikamrater att säga ja i den avgörande omröstningen senare i dag, söndag. President Barack Obama uppmanade kongressen att ta sitt ansvar. 

– Väljarna vill ha förändring, och det är nu vi har chansen att äntligen ändra ett sjukförsäkringssystem som är på väg att falla samman, sa Obama. 

Förslaget som manglats fram efter mer än ett års debatt innebär att fler amerikaner får sjukvårdsförsäkring, runt 95 procent kommer omfattas, och det ska ske bland annat genom att stora arbetsgivare blir tvungna att skaffa försäkring åt sina anställda. 

Förslaget innebär också hårdare reglering av försäkringsbolagen. Inget bolag ska längre kunna neka försäkring för den som haft någon cancersjukdom till exempel. 

I eftermiddag amerikansk tid ska det avgöras (19-tiden svensk tid). Inte en enda republikan väntas rösta för förslaget. Och även om demokraterna räknar med seger, så har Obama svårt att få med sig alla partikamrater på förslaget. 

Från vänster kommer kritik mot att hans sjukvårdsreform blivit för urvattnad. 

– Jag stöder den inte, Obama har gett efter för mycket för försäkringsbolagen, den här reformen går inte tillräckligt långt, sa den demokratiske strategen Sean Colvin.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".